Erdogan: Odluka Austrije može približiti svijet ‘ratu krstaša i polumjeseca’

Plašim se da će koraci koje je preduzeo austrijski premijer približiti svijet ratu krstaša i polumjeseca, rekao je Erdogan u Istanbulu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je austrijskog premijera Sebastiana Kurza zbog odluke njegove vlade da zatvori sedam džamija i protjera 40 imama, i upozorio da bi ta odluka mogla da približi svijet “ratu krstaša i polumjeseca”.

“Plašim se da će koraci koje je preduzeo austrijski premijer približiti svijet ratu krstaša i polumjeseca”, rekao je Erdogan u Istanbulu.

Predsjednik Turske je upozorio i da će njegova zemlja odgovoriti u dogledno vrijeme na odluku da se protjeraju imami, navodi turski list Hurriyet, prenosi Tanjug.

Saglasnost islamske zajednice

Turski premijer Binali Yıldirım je, također, osudio odluku Austrije da zatvori džamije.

“To je skroz pogrešno. Niti odgovara univerzalnim pravnim pravilima, niti vrijednostima EU-a niti zakonima o migrantima”, rekao je Yildirim.

Oglasilo se i tursko ministarstvo vanjskih poslova.

“Osuđujemo austrijske političare, naročito kancelara Kurza, zbog pokušaja da izvuku politički interes iz ovih uznemirujućih događaja, prije nego da se bore protiv rasizma, islama i ksenofobije i uspona ekstremne desnice”, navelo je to ministarstvo.

Austrijska vlada objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, da je 60 imama pod istragom, zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Također je donijeta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu „sivih vukova“, a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Donijeta je i odluka o rasformiranju udruženja “Arapska vjerska zajednica”, koja je upravljala sa šest spornih salafističkih džamija.

Austrijska vlada tvrdi da je odluku donijela uz saglasnost islamske vjerske zajednice.

Odluku vlade pozdravile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je donijeta baš u vrijeme mjeseca ramazana, kao i na početku glasanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

Izvor: Agencije