Erdogan odbacio Macronov prijedlog za produženje primirja u Siriji

Erdogan je najavio je da će u januaru 2020. godine parlamentu predložiti slanje vojske u Libiju (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odbacio je u utorak prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za “produženje prekida vatre” u Siriji iznesen dan ranije u razgovoru s predsjednikom Rusije.

Macron je važnost produženja prekida vatre na sjeveroistoku Sirije, koji istječe u utorak navečer, iznio u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, ali Erdogan tvrdi da nije primio takav prijedlog, prenosi Hina.

“Macron se sastaje s teroristima i izabrao je taj način da bi nam prenio prijedlog terorista”, rekao je Erdogan.

Također je upozorio da će ofanziva biti nastavljena s još “većom odlučnošću” ako se kurdske snage ne povuku do 22 sata po lokalnom vremenu (23 po srednjoevropskom).

‘Povuklo se između 700 i 800 boraca’

“Primirje završava večeras. Ako obećanja koja su nam dali Amerikanci ne budu ispunjena, operacija će biti nastavljena s još većom odlučnošću”, upozorio je Erdogan prije puta u Rusiju na ključni susret s Putinom.

Potvrdio je da se dosad između 700 i 800 kurdskih boraca povuklo iz “sigurne zone”, koju Turska želi uspostaviti duž granice sa Sirijom kako bi se razdvojila od područja koja, kako tvrdi Ankara, drže “teroristi”.

Po njegovoj procjeni, to područje još mora napustiti približno 1.300 kurdskih boraca, pripadnika narodne milicije YPG.

“Pomno to pratimo. Proces neće biti dovršen bez potpunog povlačenja kurdskih snaga”, poručio je.

Izvor: Agencije