Erdogan: Od SAD očekujemo da ispuni obećanja

Erdogan: Od naših američkih saveznika očekujemo da ovaj put održe obećanja data Turskoj (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je izjavio kako Ankara od Sjedinjenih Američkih Država očekuje da osiguraju povlačenje kurdskih boraca iz redova YPG sa sjevera Sirije, prenosi agencija Anadolija.

Erdogan je u Istanbulu kazao kako se naporno radi na pružanju dobre usluge svim stanovnicima te kako će ciljevi i snovi biti ostvareni.

„Uvijek ćemo glavu turskog naroda i Turske držati uspravnom“, rekao je on i poručio kako na svjetskoj političkoj sceni neće iznevjeriti narod.

Turski predsjednik je, između ostalog, govorio i o aktuelnim dešavanjima u regiji i svijetu, s posebnim osvrtom na situaciju u Siriji i dogovor postignut sa SAD-om.

„Od naših američkih saveznika očekujemo da ovaj put održe obećanja data Turskoj“, rekao je Erdogan.

Pitanje sigurne zone

Podijelio je i informaciju kako je tokom operacije „Izvor nade“ na sjeveru Sirije „neutralizirano 765 terorista, uključujući i neke od vođa“, kao i da je površina od 1.500 kvadratnih metara „oslobođena od terorista“, prenosi Anadolija.

Erdogan je poručio i kako je Ankara postigla dogovor sa Washingtonom, a ne sirijskim Kurdima iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i Jedinica narodne odbrane (YPG) kako pojedine partije pokušavaju prikazati.

Pojasnio je i kako su operacijom „Izvor mira“ pokazali stav Turske.

Govorio je i o sigurnoj zoni u Siriji te dodao kako će ona biti pod zaštitom.

„Naučili smo lekcije, planovi i projekti su spremni. Korake poduzimamo u skladu s tim“, poručio je turski lider.

Izvor: Agencije