Erdogan: Očuvajmo tursko bratstvo i jedinstvo

Recep Tayyip Erdogan: Savjetujem svima koji podlegnu birokratskoj letargiji da pogledaju listu šehida koji su svoje živote dali braneći državu (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako sve institucije i službenici, a posebno pravosuđe, u ovoj državi moraju raditi znatno predanije i efikasnije, jer je i situacija u zemlji prije i poslije neuspjelog pokušaja puča znatno drugačija, javlja agencija Anadolija.

U četvrtak je održana svečanost povodom otvaranja nove pravosudne godine u Turskoj u Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari, a svečanosti je prisustvovao državni vrh Turske.

U obraćanju prisutnima, Erdogan se osvrnuo na kritike koje su neki krugovi uputili zbog toga što se svečanost prvi put održala u nedavno otvorenom kongresnom centru u kompleksu Predsjedničke palate i kazao kako otvaranje nove pravosudne godine pred očima javnosti samo potvrđuje da je pravosuđe nezavisno.

Kazne u skladu s normama

“Predsjednik suda mi je lično kazao kako je alternativa za ovaj skup bila hotelska dvorana kapaciteta do 600 osoba. Sada nas je u ovoj dvorani kulturnog centra oko 1.500 i ovako pokazujemo da je ovaj objekat na usluzi državnim institucijama. Otvaranje nove godine pravosudnih institucija koje služe narodu u narodnom kongresnom centru nikako ne znači zasjenjivanje nezavisnosti tih institucija, već suprotno, jača njihovu nezavisnost”, kazao je.

Naglasivši kako svi u Turskoj moraju znatno drugačije i efikasnije raditi nakon neuspjelog pokušaja puča, Erdogan je rekao kako niko nema pravo da postupa mimo interesa, potreba i kriterija države i nacije.

“Tako mora biti. Uključujući i mene lično. Savjetujem svima koji podlegnu birokratskoj letargiji da u tom času pogledaju listu šehida koji su svoje živote dali braneći državu i demokratiju 15. jula”, poručio je turski lider i dodao kako pravosuđe u Turskoj predano radi na rasvjetljavanju i procesuiranju svih odgovornih za pokušaj vojnog udara, i to u skladu s pravom i pravdom.

Istakao je kako je izuzetno važan bio stav i doprinos koji su te institucije pokazale u borbi protiv izdajnika i pučista.

Podsjetivši kako su izdajnici i pučisti dobili naredbu da pucaju na narod i institucije Turske, Erdogan je kazao kako demokratski izabrana vlast Turske nije odgovorila na taj način, već da je izdala naređenje da se svi odgovorni pronađu, procesuiraju i, u skladu s normama, kazne.

Narod ispunio zadaću

“Oni su naredili ubijanje, a mi smo rekli da se odgovorni moraju pronaći i procesuirati. Međutim, i dalje nas svijet gleda na neshvatljiv način. Na sve to kažu da su zabrinuti zbog procesa u Turskoj. Pa, zar to nije vrijeđanje i bezobrazluk prema ovoj državi i njenom hrabrom narodu?”, upitao je on.

Naglasivši kako je turski narod ustao 15. jula i zaustavio pučiste organizacije FETO, Erdogan je rekao kako je narod ispunio svoju zadaću, a da je sada red na političkim, pravosudnim i sigurnosnim institucijama da urade svoj dio posla, i to pravovremeno, jer zakašnjela pravda nije pravda.

Odavši počast šehidima i cijelom narodu koji je cijelom svijetu 15. jula pokazao kako se brani domovina i demokracija, Erdogan je kazao da sve institucije moraju nastaviti predan rad i borbu za očuvanje jedinstva i bratstva unutar Turske.

Izvor: Agencije