Erdogan objavio novi program investiranja u Turskoj

Službeni list Turske objavio je predsjednički kaz pod nazivom 'Priprema investicionog programa za period 2019-21' (Arhiva)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je odluku o novom ekonomskom programu čija realizacija treba osigurati makroekonomsku stabilnost, povećati proizvodnju i prosperitet u toj zemlji.

Službeni list Turske objavio je Erdoganov ukaz pod nazivom “Priprema investicionog programa za period 2019-21”.

Erdogan je u preambuli kazao kako je prioritet Turske da se očuva stabilnost cijena na tržištu, reducira inflaciju i dodatno ojača fiskalna disciplina.

Naglasivši kako je glavni cilj Turske da se smanje javni rashodi i smanji inflacija, on je dodao kako novi projekti neće biti uključeni u Program investiranja 2019. godine, osim za obavezne slučajeve u okviru mjera štednje.

Lira ‘skliznula’ 40 posto

Stopa inflacije u Turskoj skočila je u septembru na gotovo 25 posto međugodišnje, uslijed pada vrijednosti lire, saopćila je državna statistika.

Turska lira je od početka ove godine deprecirala za blizu 40 posto prema dolaru, uslijed zabrinutosti zbog ekonomske politike Erdogana i diplomatsko-trgovinskog spora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjedinjene Američke Države i Turska su si uzajamno nametnuli sankcije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokušao uvjeriti turskog predsjednika na oslobađanje pastora Andrewa Brunsona, koji odbija optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

Izvor: Agencije