Oglasi

Erdogan objavio novi program investiranja u Turskoj

Prioritet Turske je da se očuva stabilnost cijena na tržištu, reducira inflacija i dodatno ojača fiskalna disciplina.
Službeni list Turske objavio je predsjednički kaz pod nazivom 'Priprema investicionog programa za period 2019-21'Arhiva

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je odluku o novom ekonomskom programu čija realizacija treba osigurati makroekonomsku stabilnost, povećati proizvodnju i prosperitet u toj zemlji.

Službeni list Turske objavio je Erdoganov ukaz pod nazivom "Priprema investicionog programa za period 2019-21".

Erdogan je u preambuli kazao kako je prioritet Turske da se očuva stabilnost cijena na tržištu, reducira inflaciju i dodatno ojača fiskalna disciplina.

Naglasivši kako je glavni cilj Turske da se smanje javni rashodi i smanji inflacija, on je dodao kako novi projekti neće biti uključeni u Program investiranja 2019. godine, osim za obavezne slučajeve u okviru mjera štednje.

Lira 'skliznula' 40 posto

Stopa inflacije u Turskoj skočila je u septembru na gotovo 25 posto međugodišnje, uslijed pada vrijednosti lire, saopćila je državna statistika.

Turska lira je od početka ove godine deprecirala za blizu 40 posto prema dolaru, uslijed zabrinutosti zbog ekonomske politike Erdogana i diplomatsko-trgovinskog spora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjedinjene Američke Države i Turska su si uzajamno nametnuli sankcije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokušao uvjeriti turskog predsjednika na oslobađanje pastora Andrewa Brunsona, koji odbija optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.