Erdogan o napadu SAD-a: Pozitivno i nedovoljno

Erdogan navodi da su dešavanja u Siriji toliko jasna da se ne mogu skrivati pod masku borbe protiv ISIL-a (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako je napad SAD-a na zračnu bazu u Siriji pozitivan korak naspram ratnih zločina režima Bashara al-Assada te da taj korak nije dovoljan, javlja Anadolija.

On je komentirao napad SAD-a na zračnu bazu Assadovog režima u sirijskom gradu Homsu, koji je povezan s posljednjim hemijskim napadom u Idlibu.

“U svijetu u kojem se djeca ubijaju na barbarski način niko nema pravo osjećati se mirno i sigurno. Nakon ovih dešavanja neophodno je da svako razmotri mjesto i poziciju na kojoj se nalazi. Počinjene zločine protiv čovječnosti, masakr nad djecom niko ne smije skrivati pod masku borbe protiv ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant]. Dešavanja u Siriji toliko su jasna i tragična da se ne mogu skrivati pod masku borbe protiv ISIL-a”, kazao je Erdogan u Ankari.

U vezi s napadom američke vojske na zračnu bazu Assadovog režima u Homsu Erdogan je rekao: “Smatramo to pozitivnim korakom naspram ratnih zločina počinjenih hemijskim i konvencionalnim oružjem od Assadovog režima. No, je li to dovoljno? Mislim da nije.”

U bazi i ruski vojnici

“Došlo je vrijeme da se na svakom planu prave ozbiljni i konkretni koraci, koji će imati za cilj isključivo zaštitu sirijskog naroda, bez pravljenja bilo kakvih računa.”

Zračna baza Shayrat gađana je s 59 projektila “Tomahawk” u petak oko 5:00 sati po lokalnom vremenu.

Projektili su lansirani s američkih brodova u dometu gađane baze.

Pentagon je naveo kako im je poznato da se u bazi nalaze i ruski vojnici te da je Rusija tokom dana bila obaviještena o napadu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump nakon raketiranja Assadove baze pozvao je na podršku tom vojnom koraku.

Izvor: Agencije