Erdogan: Nova era SAD-a i Turske u vezi situacije u Libiji

Recep Tayyip Erdogan kaže kako će Khalifa Haftar biti isključen iz bilo kakvog političkog rješenja u Libiji (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se približava novo doba između Sjedinjenih Američkih Država i Turske u vezi s rješavanjem situacije u Libiji.

Novo razdoblje može početi u bilateralnim odnosima o procesu tranzicije u Libiji, izjavio je on za nacionalnu televiziju TRT nakon telefonskog razgovora s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Erdogan je nakon telefonskog poziva rekao da može početi novo razdoblje između Turske i SAD-a u vezi s procesom tranzicije Libije, prenosi Anadolija.

Također je napomenuo da Turska stoji uz Vladu nacionalnog jedinstva Libije, koju priznaju Ujedinjeni narodi, a protiv pučiste i odmetnutog penzioniranog generala Khalife Haftara i onih koji ga podržavaju.

Turski predsjednik je naglasio da je u Libiji došlo do strateških dobitaka i oslobađanja područja od nelegitimnih snaga te je napomenuo kako će Haftar biti isključen iz bilo kakvog političkog rješenja u Libiji.

Najava sastanka s Putinom

Erdogan je kazao da Rusija ima određene brige u vezi s Libijom i da će održati sastanak s ruskim predsjednikom zbog tvrdnji Vladimira Putina da u Libiji nema ruskih vojnika.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, uživa podršku UN-a i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage.

Vlada Libije osnovana je 2015. godine na osnovu sporazuma i na inicijativu UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

Od aprila 2019. godine Vlada Libije je pod napadima nelegitimnih Haftarovih snaga, a u nasilju je poginulo više od 1.000 ljudi.

Izvor: Agencije