Erdogan: Nije dovoljno izvinjenje NATO-a

NATO, Vojnici, Vojska, Vojna vježba
Turski lider povukao je 40 svojih vojnika iz vojne vježbe NATO-a u Norveškoj (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan reagirao je u subotu na ispriku NATO-a nakon što se njegovo ime pojavilo na “neprijateljskom posteru” tijekom vojne vježbe Saveza u Norveškoj, poručivši da se takvo nepoštovanje ne može lako zaboraviti.

“Vidjeli ste jučer ponašanje puno nepoštovanja tijekom vojne vježbe NATO-a. Postoje greške koje ne prave budale, već ljudi niskog morala”, rekao je Erdogan u govoru emitiranom uživo, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Turski predsjednik je istaknuo da se to ne može zataškati “običnom isprikom”.

On je u petak rekao da Turska povlači 40 svojih vojnika iz vojne vježbe NATO-a u Norveškoj, nakon što se njegovo ime pojavilo na listi neprijatelja na posteru tijekom te vježbe.

Stoltenberg: Potez pojedinca

NATO i Oslo su se ispričali Turskoj nakon incidenta tijekom vježbe, gdje su Mustafa Kemal Ataturk i predsjednik Erdogan bili “prikazani kao neprijatelji”, nakon čega je turski lider povukao svoje vojnike s manevara.

“Ispričavam se zbog uvrede”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju, navodeći da je incident rezultat “poteza pojedinca” i da ne odražava stav Saveza, prenio je AP.

Pojedinac za kojega se kaže da je civil po ugovoru iz Norveške, a ne službenik NATO-a, udaljen je s vježbi i u tijeku je istraga o incidentu, dodao je Stoltenberg.

“Na norveškim vlastima je da odluče o disciplinskom postupku. Turska je cijenjeni saveznik NATO-a, koja daje važan doprinos zajedničkoj sigurnosti”, zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Agencije