Erdogan: Neprijatelji islama i muslimana su i predsjednici nekih država

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako je neprijateljstvo prema islamu i muslimanima postalo politika koju brane i predsjednici nekih evropskih država.

“Muslimani su suočeni s istom kampanjom linča i mržnje koja je u Evropi provođena nad Jevrejima uoči Drugog svjetskog rata”, kazao je on, prenosi Anadolija

Turski predsjednik je rekao da se prava i slobode miliona muslimana u Evropi ne mogu prepustiti na volju nesposobnih političara.

“Na međunarodnim platformama i u okvirima prava i demokratije moramo se boriti protiv kulturnog rasizma, koji je Zapad preplavio poput kuge. Ujedinjenje naših snaga je put za tu borbu, bez ikakve sumnje”, izjavio je Erdogan.

Kazao je kako je pandemija COVID-19 podsjetila da čovječanstvo dijeli istu sudbinu i da se “svi nalazimo na istom brodu, bez obzira na vjeru, jezik ili naciju”.

Iz Predsjedničke palate održao je uvodno izlaganje na početku 36. zasjedanja Stalnog komiteta za ekonomsku i komercijalnu saradnju pri Organizaciji islamske saradnje (COMCEC).

Svim resursima protiv COVOD-19

“Neophodno je da sve raspoložive resurse stavimo na raspolaganje kako bismo ublažili negativne posljedice pandemije COVID-19 na ekonomiju, proizvodnju i kontinuitet potražnje na tržištu”, rekao je Erdogan.

U obraćanju učesnicima online zasjedanja COMCEC-a kazao je kako je neophodno aktivirati subvencije i olakšice u međunarodnoj trgovini, kako bi se izbjegle pogubne posljedice pandemije u toj oblasti.

Smatra da će aktuelni globalni ekonomski sistem, koji je zasnovan na kamatama, u budućnosti zamijeniti participacija zasnovana na podjeli rizika.

“Trebamo ubrzati procese za korištenje domaćih valuta u trgovini, kako bismo otklonili pritiske koje posredstvom kursa valuta trpe naše ekonomije i trgovine”, poručio je.

Erdogan je naglasio da su jedinstvo i efikasna saradnja članica COMCEC-a ključ uspjeha na svim poljima, uključujući borbu za palestinsko pitanje.

Izvor: Agencije