Erdogan: Neprihvatljiv plan davanja Jerusalema Izraelu

'Objavljeni plan neće služiti postizanju rješenja i uspostavljanju mira', poručio je Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da je Jerusalem sveto mjesto za muslimane, a američki mirovni plan za Bliski istok ocijenio je neprihvatljivim jer “služi interesima Izraela, a omalovažava prava Palestinaca”.

Tokom leta iz Senegala turski predsjednik u razgovoru s novinarima komentirao je mirovni plan za Bliski istok, koji su u utorak u Washingtonu predstavili američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Ističući da je Trumpovo predstavljanje tog plana trajalo dok je krenuo na put iz Senegala, Erdogan je rekao da je dan ranije u razgovoru s Trumpom tražio da Washington pošalje kompletan tekst predloženog plana u Ankaru kako bi se razmotrili sljedeći koraci.

“Naš stav prema toj temi poznat je. Jerusalem je svetinja muslimana. Apsolutno je neprihvatljiv plan davanja Jerusalema Izraelu. Objavljeni plan neće služiti postizanju rješenja i uspostavljanu mira. To je plan omalovažavanja prava Palestinaca i legalizacije izraelske okupacije. Mi ćemo u svim okolnostima, i bez obzira na to što leđa okreću i neke arapske zemlje, svijetu ukazivati i angažirati međunarodne institucije u odbrani prava Palestine i Jerusalema”, poručio je Erdogan, prenijela je Anadolija.

Osuda turskog parlamenta

Kazao je da je Turska i dosad za pregovaračkim stolom na Bliskom istoku imala ključnu ulogu i da nije zemlja koja se koleba.

Erdogan je komentirao telefonski razgovor koji je prije dva dana obavio s Trumpom i kazao da je to bio razgovor iz učtivosti i da je Trump uputio saučešće zbog stradanja ljudi u nedavnom zemljotresu u Turskoj.

Ističući da je Trump ponudio pomoć SAD-a, Erdogan je rekao da mu se zahvalio i kazao da je Turska prevazišla vremena kad joj je trebala pomoć.

Kritikama plana pridružio se i turski parlament, koji ga je u srijedu zajedničkom deklaracijom osudio.

Turski zastupnici opisali su tzv. prijedlog sporazuma kao “plan nestabilnosti i konflikta” te istakli da on isključuje Palestince, jednu od dvije strane spora između Izraela i Palestine.

“Protiv je odluka Ujedinjenih naroda i perspektive dvodržavnog rješenja”, navodi se u deklaraciji, te dodaje da se okupacija Palestine planom namjerava pretvoriti u aneksiju.

Izvor: Agencije