Erdogan: Nećemo dozvoliti kompromitiranje naše nezavisnosti, budućnosti i slobode

AKP okuplja različite i rivalske krugove, ujedinjene u tome da vodstvo i upravljanje pripadaju Erdoganu (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u nedjelju da, kao potomci šehida Bitke kod Canakkalea, Turci nikada neće dozvoliti kompromitaciju vlastite nezavisnosti, budućnosti i slobode.

Povodom 104. godišnjice Bitke kod Canakkalea, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u historiji Turske, on je objavio poruku u kojoj je odao počast svim šehidima i borcima, prenosi Anadolija.

Ističući kako turski narod s ponosom i snažnim emocijama obilježava 18. mart kao Dan šehida i pobjede na Canakkaleu, Erdogan je naveo kako je to bila bitka u kojoj su pobijeđene svjetske sile, promijenjen tok historije i u kojoj su turski preci ostvarili svijetlu i časnu pobjedu.

‘Da u srcima živim očuvamo borbeni duh’

“Canakkale je tlo na kojem se iz pepela ponovo probudio turski narod i obnovio vlastito jedinstvo i zajedništvo kojim je u historiji ostvario mnoge časne pobjede“, poručio je Erdogan.

On je, također, naveo kako je baklja zapaljena na Canakkaleu osvijetlila put borbe za nezavisnost i osnivanja Republike Turske.

“Naša najveća odgovornost je da u srcima živim očuvamo borbeni duh, odlučnost i euforiju koju su nam u naslijeđe ostavili naši hrabri preci. I sada se, jedinstveni, rame uz rame i s istom odlučnošću, suprotstavljamo svim zavjerama i planovima koji se kuju protiv naše domovine“, poručio je Erdogan.

On je na kraju poruke još jednom odao počast svim šehidima i borcima koje je u Bici na Canakkaleu predvodio vojskovođa i osnivač Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk.

Jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine će biti obilježena 104. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea.

Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima, i u historiji uopće.

Pomorska bitka, koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Izvor: Agencije