Erdogan: Ne plaše nas prijetnje ni sankcije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu da „sankcije i prijetnje“ neće odvratiti Tursku od traganja za energentima u istočnom Mediteranu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Po tom pitanju naša zemlja ima pravo i branit ćemo naša prava svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Nećemo ustuknuti pred sankcijama i prijetnjama“, izjavio je Erdogan.

Tenzije su u porastu u istočnom Mediteranu, gdje su tokom prethodnih godina otkrivene velike zalihe plina, što je podstaklo apetite primorskih država.

Ankara je u ponedeljak poslala istraživački brod u pratnji ratnih brodova u područje koje Grčka smatra svojom teritorijom.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a sastali su se u petak da bi izrazili solidarnost s Grčkom i pozvali na deeskalaciju.

Poziv na dijalog

Grčka Vlada je pozvala na konkretne korake protiv Turske i evropske zemlje će o situaciji u istočnom Mediteranu razgovarati na sastanku krajem augusta.

Francuska je kao znak podrške Grčkoj u četvrtak pojačala svoje vojno prisustvo u regiji. Odnosi Pariza i Ankare su napeti poslednjih mjeseci.

Erdogan je izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog, ali je u subotu ponovo žestoko napao Grčku, optužujući Atinu da na svojoj teritoriji maltretira muslimane i stanovništvo koje govori turski.

„Grčke vlasti treba daju bez odlaganja obustaviti mjere koje nalikuju državnom terorizmu. Napadaju se naše džamije i naše škole“, rekao je turski lider.

Izvor: Agencije