Erdogan: Ne namjeravamo ostati na sjeveru Sirije

Erdogan je rekao da bi se zona sigurnosti trebala protezati 440 kilometara duž tursko-sirijske granice (EPA)

Turska će nastaviti ofanzivu na sjeveroistoku Sirije većom brzinom nego ranije ako se u potpunosti ne provede sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o pauziranju operacije i omogućavanju povlačenja kurdskih snaga, rekao je u petak predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u petak, navodi Al Jazeera English.

Također je rekao novinarima da nije problem za njegovu državu ako snage sirijske vlade, koje imaju podršku Rusije, uđu u područja s kojih odu paravojne snage sirijskih Kurda (YPG), dodavši da zvanična Ankara nema interesa ostati u područjima koje kontrolira na sjeveru Sirije.

‘Nećemo se dovijeka boriti protiv terorista u Siriji’

Rekao je i da je obavijestio američkog predsjednika Donalda Trumpa o ofanzivi kada su razgovarali telefonom dan prije pokretanja operacije.

Dodao je da će “sve neophodno biti urađeno kad bude pravo vrijeme”, govoreći o Trumpovom pismu u kojem je Erdoganu rekao da ne bude “budala” i “žestok momak”.

Erdogan je poručio kako se nada da će dogovor sa SAD-om biti ispoštovan tokom predviđenih 120 sati, javila je Anadolija.

“Neće se Turska dovijeka obračunavati s teroristima u Siriji, to će raditi tamošnji režim”, rekao je.

Dodao je da sporazum nije postignut s režimom nego sa SAD-om.

“SAD nam je obećao da u sljedećih 120 sati protiv nas neće biti nikakvih aktivnosti, te nas zamolio da ne radimo ništa protiv organizacije. Trenutno se držimo tog principa. Ako režim nešto preduzme na tom planu, od nas će dobiti adekvatan odgovor”, poručio je Erdogan.

Granatiranje u petak

Turski predsjednik u petak je razgovarao sa Trumpom.

“U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom razmijenili smo mišljenja o bilateralnim pitanjima kao i o sigurnoj zoni koja se planira uspostaviti istočno od Eufrata”, napisao je na Twitteru Erdogan, prenijela je Anadolija.

Dodao je da je tokom razgovora izrazio zadovoljstvo zbog koraka koje su poduzeli Turska i SAD kako bi dodatno osnažili odnose dviju zemalja.

“Očekujem da budu nastavljeni naši zajednički napori u vezi s upostavom sigurne zone na sjeveru Sirije te da u regiji budu uspostavljeni mir i stabilnost”, istakao je turski predsjednik.

Turski čelnik ranije je izjavio da nema aktuelnih sukoba na sjeveroistoku Sirije, u području gdje je Turska izvodila ofanzivu, nakon što je zvanična Ankara s Washingtonom dogovorila da pauzira svoje napade kako bi se kurdske snage povukle.

U petak ujutro granatiranje se moglo čuti na sirijsko-turskoj granici uprkos dogovorenom petodnevnom prekidu vatre kako bi se napravila “sigurna zona” od kurdskih paravojnih snaga, a iz SAD-a navode da se dogovor odnosi samo na dio teritorije koji Ankara želi preuzeti.

Međutim, Erdogan je rekao da bi se navedena zona trebala protezati 440 kilometara duž tursko-sirijske granice, s istočnom ivicom na granici s Irakom, te dodao da je dubina 32 kilometra dogovorena sa SAD-om.

Oglasio se i Trump

Prvi čovjek Turske s novinarima je razgovarao nakon molitve petkom u Istanbulu i rekao da će zvaničnici njegove države i SAD-a biti u stalnom kontaktu kako bi zajedno proveli dogovor.

Trump je u međuvremenu izjavio da je u telefonskom razgovoru s Erdoganom dobio uvjeravanja da će poštivati primirje u Siriji, koje je počelo u četvrtak nevečer.

“Upravo sam razgovarao s Erdoganom. On zaista želi da primirje ili prekid vatre funkcionira”, naveo je Trump na Twitteru i dodao da to isto žele i sirijski Kurdi, objavio je AFP, prenosi Beta.

Ista agencija javlja da je Trump naveo da će neke evropske zemlje, ne spominjući koje, moći preuzeti zatočene u Siriji.

“To je dobra vijest. Napravljen je veliki napredak”, dodao je američki predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije