Erdogan: NATO daje oružje ‘teroristima’, ali ne i Turskoj

"NATO saveznici dali su 'teroristima' 23.000 kamiona s oružjem i opremom", tvrdi Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je saveznike iz NATO-a da podržavaju “teroriste” hiljadama kamiona oružja, dok ignoriraju zahtjeve Turske da kupe njihovo oružje.

“Kakvo je ovo NATO savezništvo?”, upitao je Erdogan u ponedjeljak tokom predizbornog skupa u jugozapadnoj turskoj regiji Burdur.

“Dali ste teroristima gotovo 23.000 kamiona s oružjem i opremom, putem Iraka, ali kad vas mi pitamo, nećete ni da nam ga prodate”, dodao je.

“Imamo 911 kilometara dugu granicu sa Sirijom. Pod prijetnjom smo svakog trenutka.”

Erdogan nije imenovao zemlje koje, navodno, dostavljaju oružje putem Iraka.

Turska također očekuje da sirijska pokrajina Manbij bude oslobođena od “terorista” i prepuštena lokalnim vlastima što je prije moguće, rekao je turski čelnik.

Turska i Kurdi

Manbij je od 2016. pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržava SAD, odnosno milicije koju predvode kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG).

To je razljutilo susjednu Tursku, koja utjecaj YPG-a u sjevernoj Siriji smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Ankara smatra YPG “terorističkom grupom” s vezama sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) u Turskoj. PKK vodi decenijama dug sukob u Turskoj, tokom kojeg je, prema procjenama, ubijeno 40.000 ljudi.

Ankara je prijetila da će napasti Manbij u vojnoj operaciji kako bi izbrisala YPG.

Kurdska milicija nekoliko godina bila je glavni saveznik Washingtona u kopnenom ratu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji. Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne napada kurdsku miliciju.

YPG kontrolira velike dijelove teritorije u sjeveroistočnoj Siriji od istočne obale Eufrata do iračke granice.

Vezano za sjevernu Siriju, Erdogan je rekao da će “u ovoj regiji pobijediti samo oni koji se ne bore protiv Turske nego staju na njenu stranu”.

Rast napetosti

Napetosti u Siriji porasle su od iznenadne objave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će povući gotovo 2.000 američkih vojnika iz zemlje, koji djeluju u saradnji s kurdskim snagama na sjeveroistoku Sirije.

Zapovjednik SDF-a pozvao je u ponedjeljak gotovo 1.000 do 1.500 međunarodnih vojnika da ostanu u sjeveroistočnoj Siriji kako bi pomogli u borbi protiv ISIL-a i izrazio nadu da će SAD-a, prije svega, stopirati planove za potpuno povlačenje.

“Voljeli bismo imati njihovo zračno pokrivanje, zračnu podršku te snage na terenu da koordiniraju s nama”, rekao je Mazloum Kobani novinarima nakon razgovara s višim američkim generalima u Siriji.

Nekoliko dana nakon što je Trump u decembru objavio da povlači američke snage, Erdogan je obećao da će Turska preuzeti borbu protiv ostataka ISIL-a u Siriji te objavio da je privremeno obustavljena operacija protiv YPG-a.

Otad su vođeni razgovori o uspostavi “sigurne zone” u sjevernoj Siriji, ali Turska insistira na tome da područje mora biti slobodno od YPG-a i pod njenom kontrolom.

Kurdski borci kažu da bilo kakva takva zona mora imati “međunarodne garancije koje će spriječiti stranu intervenciju”.

Turska godinama kritizira SAD zbog naoružavanja i obučavanja YPG-a, jedne od najmoćnijih kopnenih snaga u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije