Erdogan najavio slanje trupa na sjever Sirije

'Naše bespilotne letjelice i helikopteri ušli su u tu regiju', rekao je Erdogan (EPA)

Turske kopnene snage uskoro će ući u planiranu sigurnosnu zonu na sjeveru Sirije, saopćio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turska i Sjedinjene Američke Države saglasile su se ranije ovog mjeseca da formiraju zajednički centar za planiranu sigurnu zonu duž sjeverne sirijske granice, ali bez detalja o veličini te zone i zapovjednoj strukturi.

“Sporo napredujemo u nastojanjima da ustanovimo sigurnu zonu”, rekao je Erdogan, prenosi Reuters.

Turska je prethodno saopćila Washingtonu da neće tolerirati daljnja odgađanja primjene tog sporazuma i da će samostalno nastaviti prekograničnu ofanzivu da očisti granicu od milicije sirijskih Kurda, ako je potrebno.

Turska pripremila planove

Erdogan je rekao da postoji napredak u planovima za uspostavljanje sigurne zone, ali da je Turska pripremila i svoje planove ako njena očekivanja ne budu ispunjena.

“Naše bespilotne letjelice i helikopteri ušli su u tu regiju. Uskoro će im se pridružiti i kopnene trupe”, rekao je on.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je, također, da njegova zemlja sa SAD-om radi na skorom pokretanju zajedničkih vojnih patrola na području planirane sigurne zone na sjeveru Sirije.

Akar je posjetio bazu na istoku Erzincana, a u njegovoj pratnji bili su i čelnici Generalštaba te zapovjednici kopnenih, zračnih i pomorskih snaga Turske.

Rekao je da su u toku pripreme za skore zajedničke patrole na sjeveru Sirije, u kojima će učestvovati pripadnici turskih i američkih snaga.

Napadi oružanih grupa

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru s Erdoganom istakao da razumije zabrinutost zbog dešavanja u Siriji, ali da je podjednako zabrinut zbog novih napada pripadnika oružanih grupa iz Idliba.

Kako je saopćio Kremlj, Erdogan je rekao Putinu da su napadi sirijske vojske, koju podržava Rusija, na sjeverozapadu Sirije izazvali humanitarnu krizu i prijetnju po nacionalnu sigurnost Turske, prenosi Reuters.

“Putin je više puta kazao da razumije zabrinutosti turskog kolege. Ali, istovremeno, predsjednik ostaje zabrinut zbog pokretanja akcija terorističkih elemenata iz Idliba, koji moraju biti uništeni”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Agencije