Erdogan najavio promociju prvog turskog automobila

Erdogan je ranije promovirao i prvu od ukupno šest podmornica turske mornarice (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska istovremeno radi na 700 projekata u oblasti odbrambene industrije, a najavio je i da će u petak biti svečano predstavljen prvi automobil turske proizvodnje.

“Postali smo zemlja koja istovremeno radi na 700 projekata u odbrambenoj industriji i jedna smo od četiri najrazvijenije zemlje kada je riječ o tehnologiji izrade bespilotnih letjelica. Velika zasluga pripada i privatnom sektoru koji daje veliki doprinos. U petak ćemo predstaviti i prvi automobil turske proizvodnje”, poručio je Erdogan na zatvaranju manifestacije “Godina profesora Fuata Sezgina” u kompleksu Aerodroma Istanbul.

Zanemarivanje islamske civilizacije

On je odao počast profesoru Sezginu, turskom orijentalisti kurdskog porekla, i cijeloj islamskoj naučnoj zajednici, ističući da je doprinos islamskog svijeta u razvoju nauke i tehnologije neprocjenjiv, objavio je Tanjug, pozivaju se na agenciju Anadoliju.

Podsjetivši na brojna otkrića islamskih naučnika u prošlosti, Erdogan je kazao da je trenutno prisutan neprihvatljivi trend pripisivanja svega dobrog Zapadu i zanemarivanja islamske civilizacije.

Dodao je da se taj trend može objasniti samo neznanjem, ako se isključi opcija da je riječ o namjernoj propagandi.

Erdogan je kazao da je Turska u proteklih 17 godina sprovela značajne reforme u svim oblastima, a posebno u obrazovanju i da sve te reforme sada daju plodove i zemlju vraćaju na mjesto koje joj pripada na međunarodnoj sceni.

Kazao je da je upravo i Aerodrom Istanbul jedan od primjera megaprojekata koje su mnogi pokušali blokirati u Turskoj.

“Odbrambena industrija je postala lokomitova razvoja nauke i tehnologije u Turskoj. Jučer smo prisustvovali svečanom porinuću prve od ukupno šest podmornica turske mornarice”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije