Erdogan najavio ‘nužne mjere’ ako se Kurdi ne povuku

Erdogan je rekao da ga je Putin uvjeravao da 'neće dopustiti' YPG-u da ostane blizu turske granice (EPA)

Turska će poduzeti “nužne mjere” ne budu li se poštivala dva ugovora s Washingtonom i Moskvom, koja predviđaju povlačenje kurdske milicije sa sjeveroistoka Sirije, upozorio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Nećemo imati dvojbu o tome kakve ćemo mjere poduzeti ne budu li se poštivale obveze iz ugovora potpisanih sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom”, rekao je on, javlja Hina, pozivajući se na AFP.

Turska je vojska 9. listopada počela operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), koje naziva “terorističkima”, a zapadne ih zemlje podupiru u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ankara je prošlog tjedna prekinula tu ofenzivu nakon dogovora sa SAD-om, kojim se predviđa povlačenje YPG-a na više od 30 kilometara od turske granice, na dužini od 120 kilometara, između Tal Abyada i Ras al-Ayna.

Potom je Erdogan, u utorak u Sočiju, s ruskim kolegom Vladimirom Putinom potpisao drugi ugovor, na temelju kojeg Moskva treba pomoći u povlačenju YPG-a s preostalog dijela turske granice između Eufrata i iračke granice.

‘Putin je bio odlučan’

“Ne bude li se ugovor s Amerikancima poštivao, odlučno ćemo nastaviti operaciju početu 9. listopada”, rekao je Erdogan u razgovoru za turske novine u zrakoplovu kojim se vraćao iz Rusije.

“Kad je riječ o Rusiji, Putin je bio odlučan. ‘Bez sumnje ćemo natjerati YPG na povlačenje’, rekao mi je. Budući da je takvo obećanje dano, a ne bude li se poštivalo, mi ćemo obaviti našu dužnost”, dodao je.

Kazao je da ga je Putin uvjeravao kako “neće dopustiti” YPG-u da ostane blizu turske granice “preoblačeći se u odore režimskih vojnika”.

Na temelju rusko-turskog ugovora, potpisanog u utorak, zajedničke će snage od srijede patrolirati u nekim pograničnim sektorima.

Izvor: Agencije