Erdogan: Muslimanima neophodno jedinstvo u različitostima

OIC je uputio kritike Iranu (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako muslimani neće uspjeti prevazići svoje probleme i poteškoće sve dok ne uspiju biti jedinstveni sa svojim različitostima.

Erdogan se u svom obraćanju drugog i posljednjeg dana Samita šefova država Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, osvrnuo na probleme u islamskom svijetu, te na to šta je potrebno da oni budu prevaziđeni, prenosi Anadolija.

“Istanbulski samit organizirali smo pod sloganom ‘Zajedništvom i solidarnošću za pravdu i mir.’ Bez zajedništva i solidarnosti nemoguće je izgraditi pravdu i mir. Naše razumijevanje jedinstva moramo formirati na principu ‘jedinstvo u mnoštvu’. Sve dok ne uspijemo biti jedinstveni sa našim različitostima, kao muslimani nećemo uspjeti prevazići naše poteškoće”, rekao je Erdogan, te dodao:

Ne praviti rasprave

“Žalosna je činjenica da se nasljednici civilizacije koja se temeljila na miru i pravdi, danas spominju u kontekstu građanskih ratova, oružanih i sektaških sukoba i terorizma. Ako pažljivo posmatramo, koja su danas naša tri najveća problema? To su sektaštvo, rasizam i terorizam”.

Kazao je kako ova tri problema ozbiljno slabe islamski svijet i dovode do prolijevanja krvi.

“Kada su u pitanju sekte, mi nismo niti od šiitske niti od sunitske vjere, to je nešto sasvim drugo. Naša jedina vjera je islam. Ja sam musliman. Ovo drugo može biti neki put i to ćemo poštovati, ali nećemo dozvoliti da sa pravi rasprava oko islama. Nećemo tražiti nove puteve niti imati ulogu u izazivanju smutnje”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako su sve zemlje članice OIC-a postigle dogovor da će se boriti protiv svih terorističkih organizacije i zločinačkih mreža koje iskorištavaju islam.

Kritike Iranu zbog podrške terorizmu

Nakon okončanja Samita objavljena je i zajednička izjava šefova država Konferencije.

U završnoj izjavi izraženo je žaljenje zbog uplitanja Irana u unutrašnje poslove Bahreina, Jemena, Sirije i Somalije, kao i zbog podrške te zemlje terorizmu.

U izjavi je naglašeno kako se između islamskih zemalja i Irana osjeti potreba za boljim susjedskim odnosima, neuplitanjem u unutrašnje poslove, te poštivanjem nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Također je istaknuto kako napadi na misije Saudijske Arabije u Teheranu i Mašhadu predstavljaju otvoreno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima te međunarodnog prava po pitanju imuniteta diplomatskih misija.

Naglašeno je kako je Iran otvoreno narušio sporazume UN-a, OIC-a i druge međunarodne sporazume, miješajući se u unutrašnje poslove Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije