Erdogan: Milion izbjeglica moglo bi se uskoro vratiti u Siriju

Recep Tayyip Erdogan: Moramo naći formulu koja će omogućiti izbjeglicama da ostanu u svojim državama (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u utorak da se gotovo milion izbjeglica “u vrlo kratkom vremenu” vrati u svoju domovinu i optužio svjetske sile da im je “važnija zaštita naftnih polja nego sirijske djece”.

Putin i Erdogan o Libiji i Siriji

Situacija u Siriji i Libiji bila je u fokusu telefonskog razgovora Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak.

Predsjednici su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, prije svega o situaciji u Libiji i Siriji, saopćila je administracija turskog predsjednika.

Ranije u utorak sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da će Putin i Erdogan nastaviti razgovore o Libiji u njihovim predstojećim kontaktima, što telefonom, što lično, prenosi agencija TASS.

Najavio je da će se Putin i Erdogan sastati početkom januara, kada će u Turskoj biti pušten u rad plinovod “Turski tok”.

Dodao je da se drugi kontakti ili posjete zasad ne očekuju, ali da se mogu brzo uvrstiti u agendu, prenosi Tanjug.

Erdogan, čija je država primila 3,7 miliona Sirijaca, najveću izbjegličku populaciju na svijetu, rekao je da bi se više od njih 600.000 trebalo priključiti onih 371.000 koji su već u “mirnoj zoni” na sjeveru Sirije iz koje je Turska istjerala Kurde, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Moramo naći formulu koja će omogućiti izbjeglicama da ostanu u svojim državama, a onima koji su već otišli u Tursku da se mirno vrate i ponovo nasele u svojim državama”, kazao je Erdogan.

Obraćajući se Globalnom forumu u Ženevi, naveo je da je Turska u posljednjih devet godina na izbjeglice potrošila 40 milijardi dolara.

Turski čelnik optužio je Evropsku uniju, koja je obećala šest milijardi eura pomoći, da nije ispunila sve što je obećala.

Zaštita naftnih polja u Siriji

“Još čekamo na ostale tri milijarde eura koje su obećane”, rekao je Erdogan.

Kuće i škole mogle bi biti napravljene u sjevernoj zoni, u koju se 371.000 izbjeglica vratila od početka turske operacije koja je “očistila to područje od terorističkih organizacija”, kako je rekao Erdogan.

U tom smislu naveo je oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) te snage sirijskih Kurda – Jedinice narodne zaštite (YPG) i Radničku partiju Kurdistana (PKK).

“Ako provedemo projekte koje sam spomenuo na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, mislim da u vrlo kratkom vremenu možemo ponovo naseliti milion ljudi”, kazao je turski čelnik.

Očito referirajući na SAD, koji je požurio zaštititi naftna polja nakon povlačenja ISIL-a, Erdogan je dodao: “Nažalost, napori za sigurnost djece u Siriji nisu ni približni onima uloženim u zaštitu naftnih polja.”

Izvor: Agencije