Erdogan: Kupovina sistema S-400 od Rusije je završeno pitanje

Sigurnu zonu u Siriji morala bi kontrolisati Turska, poručio je Recep Tayyip Erdogan (Arhiva)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja, kao nikada ranije, nanijela teške udarce organizaciji Radnička partija Kurdistana (PKK) u zemlji i inostranstvu.

Kako prenosi Anadolija, Erdogan je izjavio da je završeno pitanje kupovine ruskog sistema protizračne odbrane S-400.

„Zaključili smo pitanje S-400-a. Potpisali smo ugovor sa Rusima i započet ćemo kupoprodaju. Kasnije možemo raditi i sa S-500“, rekao je Erdogan.

Nakon dugotrajnih bezuspješnih napora da kupi raketni sistem odbrane od SAD-a, Turska je 2017. godine odlučila od Rusije kupiti ruski sistem S-400.

Istakao je kako se američki predsjednik Donald Trump čvrsto založio za uspostavu sigurne zone u Siriji, dodajući kako ipak, u Sjedinjenim Američkim Državama postoje određeni centri moći koji mogu, kako je kazao, blokirati cijeli proces.

Preko 3.000 operacija protiv FETO-a

„Sigurnu zonu u Siriji morala bi kontrolisati Turska, nijednoj drugoj zemlji ne bi bilo dozvoljeno da to uradi“, rekao je turski predsjednik, dodajući i kako Washington može, ako zaista želi, uzeti nazad oružje koje je dao članovima PKK-a.

„Ukoliko SAD želi uzeti nazad oružje iz Sirije, oni to mogu uraditi, ali ako to ne žele, dajte ga Turskoj, a ne teroristima“, kazao je Erdogan, misleći pritom na organizaciju PKK.

Istakao je kako još uvijek nisu poduzeti konkretni koraci u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz Sirije, kao što je već najavljeno.

„Mi pomno pratimo povlačenje SAD-a iz Sirije. Još nisu poduzeti nikakvi koraci“, rekao je predsjednik Turske.

Napomenuo je da je njegova zemlja tokom ove godine provela više od tri hiljade operacija protiv organizacija imama Fethullaha Gulena, kojeg Turska optužuje za organizaciju puča 2016. godine.

“Turska je organizirala 3.306 operacija protiv terorističke organizacije FETO-a 2019. godine, pri čemu je privedeno 7.416, a uhapšeno 1.385 osoba”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije