Erdogan kritizirao sankcije Kataru

Turska će nastaviti razvijati odnose s Katarom, kazao je Recep Tayyip Erdogan (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan branio je Katar nakon što je nekoliko zemalja prekinulo diplomatske odnose, kazavši da bi on lično intervenirao u slučaju da su istinite optužbe da maleni zaljevski emirat podržava “terorizam”.

On je branio Katar u utorak, kazavši da planira “razvijati” odnose sa zaljevskom zemljom pogođenom sankcijama Saudijske Arabije i njenih saveznika.

“Dopustite mi da na početku kažem da ne mislim da su dobre sankcije nametnute Kataru”, rekao je Erdogan u govoru održanom u Ankari.

“Turska će nastaviti i razvijati naše odnose s Katarom, kao i sa svim našim prijateljima koji su nas podržavali u najtežim trenucima”, dodao je, pri čemu se referirao na prošlogodišnji neuspjeli pokušaj puča.

Turska ima bliske odnose s Katarom, ali također ima dobre odnose s drugim zaljevskim zemljama, prije svih Saudijskom Arabijom.

Poziv na dijalog

Erdogan je bio pažljiv da ne kritizira Rijad, pozvavši članice Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja da “riješe svoje razlike putem dijaloga”.

“Napori da se izolira Katar … neće riješiti nijedan problem”, kazao je Erdogan, pohvalivši “hladnokrvnost” i “konstruktivan pristup” Dohe.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su prekinuli diplomatske odnose i transportne veze s Katarom u ponedjeljak, optuživši tu zemlju da podržava “ekstremizam”.

“Predstavljanje Katara kao nekog ko podržava terorizam je ozbiljna optužba. Znam [čelnike Katara] dobro i da je to istina, bio bih prvi šef države koji bi im se suprotstavio”, kazao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije