Erdogan kritikuje EU: Neispunjeno obećanje

Turska je jedna od najvažnijih zemalja na putovanju izbjeglica prema EU (Anadolija)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je danas Evropsku uniju rekavši da taj blok nije ispunio obećanje da će Turskoj obezbjediti pomoć za izbjeglice u iznosu od tri milijarde eura

Finansijska pomoć Turskoj dogovorena je sporazumom Ankare i Brisela o zaustavljanju priliva izbjeglica u Evropu.

“Približava se kraj godine. Oni su nešto obećali, ali to nisu ispunili”, rekao je Erdogan na naučnoj i tehnološkoj konferenciji u Ankari, prenosi Reuters.

Stupanjem na snagu sporazuma iz marta gotovo je potpuno zaustavljen priliv izbjeglica na grčke obale, koji su tu stizali čamcima iz Turske, a na hiljade njih je prošle godine izgubilo živote u pokušaju da stignu do Grčke, prve članice EU na njihovom putu prema zapadnoj Evropi.

Evropska komisija je saopštila da se isplata sredstava Turskoj, u sklopu pomenutog sporazuma, bazira na projektima, a ne isplaćuje se kao gotov novac.

Kritike Grčkoj

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere kritikovao je Grčku zbog nepoštivanja Dablinskog sporazuma, kojim je predviđeno da se azilanti iz država Evropske unije vraćaju u zemlju u koju su prvu stupili.

On je, također, u augustu navodio kako je neophodno ponovo vratiti Dablinske regulative, što je izazvalo negodovanje zvanične Atine.

Grčka napominje kako već ima problem sa više od 60.000 izbjeglica i migranata blokiranih u toj državi nakon što su zemlje takozvane balkanske rute zatvorile svoje granice.

Izvor: Agencije