Erdogan: Koraci snažne Turske neke uznemiruju

Recep Tayyip Erdogan: Zemlje koje tokom humanitarnih kriza pokažu licemjerje i borbu za vlastiti interes ne mogu svijetu pružiti prava i pravdu (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da su Ujedinjeni narodi pali na ispitu tokom pandemije korona virusa.

“Ujedinjeni narodi su još jednom pali na ispitu tokom pandemije. UN je tek nakon nekoliko sedmica prihvatio postojanje epidemije. Nisu pokazali nikakvu djelotvornost u smislu poduzimanja potrebnih mjera u borbi protiv pandemije i zadovoljavanja potreba”, rekao je on nakon sastanka kabineta u Ankari.

Dotakao se i dešavanja na istočnom Mediteranu, poručivši da Turska samo želi da se poštuju njena prava, prenosi Anadolija.

“Oni koji su ignorirali Tursku na istočnom Mediteranu i uporno nametali svoje teze i mape počeli su se primicati pregovaračkom stolu. Nikome ne želimo ugroziti njegovo pravo, zakone i dostojanstvo. Samo želimo da se poštuju naša prava, zakoni i postignuća”, kazao je Erdogan.

‘Vlastitim rukama pripremaju svoj kraj’

“Kada se snažno začuju koraci velike i snažne Turske, odmah nakon toga raste i uznemirenost onih koji našu zemlju gledaju očima kolonizatora. Oni koji pokušavaju poremetiti raznotežu u regiji i svijetu samo zbog animoziteta prema Turskoj time vlastitim rukama pripremaju svoj kraj”, rekao je, napominjući da neki radi političke i ekonomske koristi uvlače svoje zemlje u katastrofu.

“Ne želimo da nekolicina, koja zagovara tenzije i neprijateljstvo, uvuče svoje zemlje u katastrofu samo radi političke i ekonomske koristi.”

“Još jednom ponavljamo da zemlje koje tokom humanitarnih kriza pokažu licemjerje i borbu za vlastiti interes ne mogu svijetu pružiti prava i pravdu”, kazao je tuski predsjednik.

Izvor: Agencije