Erdogan kaže da bi Turska mogla kupiti ruske lovce

Suhoj, Avion, Borbeni avion
Erdogan kaže da Turska nije nikoga pitala za dozvolu kad je kupila S-400, pa će, ako donese odluku, kupiti ruske avione (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak novinarima da Ankara može kupiti ruske ratne zrakoplove ako Sjedinjene Američke Države otkažu isporuku zrakoplova F-35.

“Kada smo kupili [raketni sustav] S-400, nikoga nismo pitali [za dozvolu], pa, ako donesemo odluku, kupit ćemo ih”, rekao je Erdogan na pitanje može li Turska sklopiti sporazum s Moskvom o isporuci ruskih lovaca, prenosi Tanjug od agencije TASS.

“Ako problem s F-35 ne bude riješen, poduzet ćemo potrebne korake,” dodao je turski čelnik.

Erdogan je u kolovozu kod Moskve prisustvovao otvaranju godišnjeg Međunarodnog zrakoplovno-svemirskog salona (MAKS), kao gost ruskog čelnika Vladimira Putina, izrazivši tada interes za kupnju najnovijih ruskih borbenih zrakoplova.

Putin: Spremni smo isporučiti borbene avione

Putin je tada rekao kako je Rusija spremna isporučiti Turskoj i svoje najnovije borbene zrakoplove i kako je otvorena za zajedničku proizvodnju nekih oružanih sustava.

Ranije je objavljeno da Moskva i Ankara raspravljaju o mogućoj isporuci ruskih borbenih aviona Suhoj Su-57 i Su-35 Turskoj.

Ove godine Rusija je počela s isporukom raketnog sustava S-400, zbog čega su se pogoršale veze Turske sa saveznicima u NATO-u, a Washington je počeo s isključivanjem Turske iz programa prodaje aviona F-35.

Izvor: Agencije