Erdogan: Kampanja protiv muslimana slična kampanji protiv Jevreja

Erdogan je doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Turke da bojkotiraju francuske proizvode dok traje spor s Parizom o postupanju s muslimanima Francuske i nakon brojnih demonstracija i poziva na bojkot u nekoliko zemalja Bliskog istoka, prenosi Hina.

“Kao što u Francuskoj neki govore ‘ne kupujte turske proizvode’, ja svom narodu govorim ‘ne gledajte francuske proizvode, nemojte ih kupovati”, izjavio je Erdogan u govoru u Ankari.

“Protiv muslimana se vodi kampanja linča slična onoj protiv evropskih Židova prije Drugog svjetskog rata”, dodao je i optužio neke evropske čelnike za “fašizam i nacizam”.

Turski čelnik zamjera francuskom kolegi Emmanuelu Macronu što je garantirao da će Francuska i dalje stajati iza karikatura poslanika Muhameda, a to obećanje je dao tokom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Partyju kojem je odrubljena glava tokom napada jer je te crteže pokazivao tokom nastave. 

Kritike u muslimanskom svijetu

Te izjave su izazvale val kritika u muslimanskom svijetu, političkih, vjerskih čelnika, zastupnika i građana na društvenim mrežama i potaknule su demonstracije i pozive na bojkot francuskih proizvoda. 

Prije dvije sedmice turski predsjednik je provokacijom nazvao izjave Emmanuela Macrona o “islamističkom separatizmu” i potrebi “strukturiranja islama” u Francuskoj.

Erdogan je doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje i predložio da ode na pregled, što je ponovio tokom vikenda.

Francuski predsjednik je dobio niz potpora u Evropi, među ostalima od njemačke kancelarke Angela Merkel, koja je osudila “klevete” protiv njega. 

Holandski premijer Mark Rutte je Erdoganove izjave nazvao “neprihvatljivima”. Holandija uz Francusku odlučno brani zajedničke vrijednosti Evropske unije. “Za slobodu izražavanja i protiv ekstremizma i radikalizma”, napisao je na Twitteru.

Bojkot proizvoda 

U Kataru su u subotu navečer francuski proizvodi maknuti iz nekih dućana u Dohi.

Nekoliko arapskih trgovinskih asocijacija najavilo je bojkot francuskih proizvoda, u znak protesta protiv nedavnih komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o islamu.

Haštagovi poput #BoycottFrenchProducts na engleskom i #ExpectGodsMessenger na arapskom jeziku proširili su se u Kuvajtu, Kataru, Palestini, Egiptu, Alžiru, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

U Kuvajtu su predsjednik i članovi odbora direktora korporativnog društva Al-Naeem odlučili bojkotirati francuske proizvode te ih povući sa polica u supermarketima.

Isti potez preduzela je asocijacija Dahiyat al-Thuhr.

“S obzirom na stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegovu podršku uvredljivim karikaturama našeg voljenog poslanika, odlučili smo do daljnjeg ukloniti sve francuske proizvode iz supermarketa i prodavnica”, rečeno je iz ove asocijacije.

U Kataru je kompanija Wajbah Dairy najavila bojkot francuskih proizvoda i obavezala se na pronalaženje alternativa, prema njenom računu na Twitteru.

Katarska kompanija za potrošačka dobra Al Meera navela je na Twitteru: “Odmah smo povukli sve francuske proizvode sa naših polica, do daljnjeg.”

Izvor: Agencije