Oglasi

Erdogan: Jerusalem nećemo prepustiti ubicama djece

Turski predsjednik kaže da odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jerusalemu za Ankaru nema nikakvu vrijednost te da je ona za njegovu zemlju nevažeća.
Turski predsjednik je poručio da je Palestina od 1947. godine vječito bila po okupacijomAnadolija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako Jerusalem neće biti prepušten na milost i nemilost zemlji koja je ubica djece.

"Jerusalem je svjetlost naših očiju. Jerusalem nećemo prepustiti na milost i nemilost zemlji koja je ubica djece. Jerusalem nećemo prepustiti na savjest države koja nema nikakvu vrijednosti i ništa izuzev okupiranja i pljačkanja Jerusalema. Nastavit ćemo našu odlučnu borbu u skladu s pravom i demokratijom", rekao je turski predsjednik u obraćanju u turskom gradu Sivasu.

Erdogan je kazao da odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela za Tursku nema nikakvu vrijednost te da je ona za njegovu zemlju nevažeća, javlja Anadolija.

'Izrael je okupatorska država'

"Izjava Trumpa za nas je svakako nevažeća. To nema nikakvu vrijednost. Nama ne predstavlja ništa to što ste Vi Jerusalem priznali kao glavni grad i što će te tamo premjestiti Vašu ambasadu. To je za nas nevažeće", rekao je Erdogan.

Poručio je kako se danas u zemljamama koje su navodno kolijevke napredne demokratije bezobzirno gaze i ubijaju temeljna prava i slobode.

"U zemljama koje su navodno kolijevke napredne demokratije, nažalost, bezobzirno se gaze i ubijaju temeljna prava i slobode. Od nas očekuju da na sve to šutimo, da se povučemo u ćošak, da pognemo vrat pred nepravdom, da prihvatimo njihov tiranski poredak, koji su izgradili na dječijoj krvi, i da gazimo naše vrijednosti. Braćo muslimani, a posebno ovaj musliman Turčin je hrabar čovjek, to neka se zna."

Turski predsjednik je, također, poručio da je Palestina od 1947. godine vječito bila po okupacijom.

"Izrael je okupatorska država, Izrael je teroristička država. Hej, Trump, mi nećemo napraviti grešku koju si Ti napravio", rekao je Erdogan.

Samit OIC-a 13. decembra u Istanbulu

On se osvrnuo i na vanredni samit Organizacije islamske saradnje Istanbulu naredne sedmice.

"Ako Bog da, u Istanbulu, na vanrednom samitu, okupljamo lidere zemalja islamskog svijeta, predsjednike vlada i druge zvaničnike. S mapom našeg puta, koju ćemo ovdje odrediti, pokazat ćemo da neće biti nimalo jednostavno provođenje ove odluke [Trumpova o Jerusalemu]."

Kao predsjedatelj Organizacije islamske saradnje, Erdogan je za 13. decembar sazvao vanredni samit lidera organizacije u Istanbulu, na kojem će biti razgovarano o zajedničkom stavu islamskog svijeta spram Trumpovog poteza o Jerusalemu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.