Erdogan: Izraelski Mosad imao ulogu u referendumu Kurda

Turski predsjednik optužio Izrael za umiješanost u kurdski referendum na sjeveru Iraka (EPA)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi da je izraelska obavještajna agencija Mosad imala ulogu u referendumu za nezavisnost iračkog Kurdistana što, kako je danas ocijenio, dokazuje mahanje izraelskim zastavama tokom proslave pobjede glasa “za” otcjepljenje. 

Obraćajući se putem televizije, Erdogan je rekao da je Tursku ražalostilo “da vidi da pojedini irački Kurdi pozdravljaju referendum o nezavisnosti izraelskim zastavama”. 

“To pokazuje jednu stvar, da ova administracija (na sjeveru Iraka) ima istoriju sa Mosadom, oni idu ruku pod ruku”, rekao je Erdogan u Erzurumu u istočnoj Turskoj. 

Izrael podržao nezavisnost Kurdistana

Izrael je jedina zemlja koja je otvoreno podržala “nezavisnost kurdske države”, a premijer Benjamin Netanyahu podržao je “legitimne napore kurdskog naroda da steknu svoju državu”, podsjeća AFP. 

Irački Kurdi većinom glasova podržali su referendum o nezavisnosti, održan u ponedeljak, čime su isporovocirali susjedne zemlje, među kojima i Tursku, koja strahuje da bi rezultati glasanja mogli da obnove regionalni konflikt.

Ankara je zbog referenduma obećala ekonomske, sigurnosne i političke korake, ali nije precizirala koje, a turski predsednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da bi Turska mogla da obustavi trgovinu preko granice, kao i da će se Kurdi suočiti sa glađu.

Izvor: Agencije