Erdogan: Iskoristiti sve mogućnosti za rasvjetljenje Mursijeve smrti

'Na pučističkim sudovima umire predsjednik koji je izabran s 52 posto glasova egipatskog naroda' (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako je neophodno iskoristiti sve mogućnosti međunarodnog prava da se rasvijetli slučaj smrti svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Erdogan se u Istanbulu sastao s predstavnicima stranih medijskih kuća, a tom prilikom odgovarao je na pitanja o aktuelnim događanjima.

Turski čelnik govorio je i o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, koji je u ponedjeljak umro u sudnici u Kairu.

Ranije je rekao kako nije uvjeren da je Mursi umro u normalnim okolnostima.

“Neophodno je iskoristiti sve mogućnosti međunarodnog prava da se rasvijetli Mursijeva smrt”, rekao je Erdogan.

‘Smrt na pučističkom sudu’

“Kao što nismo dozvolili da se zataška ubistvo [saudijskog novinara Jamala] Khashoggija, nećemo dozvoliti ni da Mursijeva drama bude zaboravljena.”

Iznio je kritike na račun onih koji šute na činjenicu da je Mursija smrt zatekla na jednom pučističkom sudu.

“Oni koji nama drže lekcije o pravu, pravdi i slobodi ne progovaraju na činjenicu da na pučističkim sudovima umire predsjednik koji je izabran s 52 posto glasova egipatskog naroda. Mi na to nećemo šutjeti”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik također je naglasio kako vjeruje da će Ujedinjeni narodi definitivno sumnjivu smrt Mursija staviti na dnevni red te kako će tražiti da odgovorni polože račun.

Izvor: Agencije