Erdogan: ISIL je teroristička organizacija, a ne ‘islamska država’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je, u svom službenom posjetu Ljubljani, kako je Turska u okviru borbe protiv terorizma do sada slobode lišila i zemljama porijekla isporučila 1.250 sumnjivih osoba te da posjeduje listu sa 12.500 imena ljudi kojima je zabranjen ulazak u Tursku.

Poručio je da sve zemlje moraju objaviti svoje liste sumnjivih lica, jer u suprotnom bi Turska morala vraćati sve turiste, a to bi opet predstavljalo grubo kršenje njihovih ljudskih prava.

Na upit novinara o intenziviranju bilateralne suradnje u okviru borbe protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), Erdogan je istaknuo da terorizam nije lokalna, već međunarodna tema i da zahtijeva međusobnu solidarnost država.

Najavio je kako Turska neće dozvoliti prelazak pripadnika naoružanih skupina iz Turske u susjedne zemlje, ali da joj se prethodno moraju dostaviti popisi sumnjivih lica.

“Govoriti o suradnji s ISIL-om je velika nepravda i nepoštovanje prema Turskoj. Mi ih nazivamo terorističkom organizacijom ISIL, a ne ‘islamskom državom’. Ako bi ih oslovljavali ‘islamskom državom’, to bi predstavljalo i vrijeđanje islama, a i priznanje njihove državnosti. Terorističke organizacije su organizacije, a ne države. Nastavit ćemo svoju odlučnu borbu prtiv terorizma, kako smo i do sada radili. O tom pitanju smo tu za sve vrste koalicija”, poručio je Erdogan.

Vojnu intervenciju u Jemenu Erdogan je ocijenio borbom protiv napada na teritorijalni integritet te zemlje.

“Od samog početka i ja, i Ministarstvo vanjskih poslova imali smo jasan stav u vezi sa situacijom u Jemenu. Jasno smo kazali da svi oni koji imaju za cilj narušavanje teritorijalnog integriteta te zemlje, treba da je napuste, a svi građani Jemena zajednički moraju da svoju zemlju brane. Nažalost, jemenski narod je na gubitku zbog unutarnjih sukoba. Mi smo u tom smislu izrazili spremnost da pomognemo intervenciju koju predvodi Saudijska Arabija, tako što ćemo pružiti usluge logističke i tehničke podrške i ostajemo pri tom stavu”, rekao je Erdogan.

Povećati robnu razmjenu sa Slovenijom

Erdogan se tokom dana sastao sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, te podsjetio kako je i prije tri godine bio u službenom posjetu Sloveniji, kada su Pahor i on bili premijeri svojih država.

Po njemu, nastavak službenih susreta ukazuje na stalni trend jačanja bilateralnih političkih, ekonomskih, vojnih, trgovinskih i drugih odnosa.

Naglasivši da između Turske i Slovenije nema političkih problema, Erdogan je kazao da je Turska pružila jaku podršku Sloveniji u NATO-u, a da Slovenija podržava integraciju Turske u Europsku uniju.

Podsjetivši da je Turska 1992. godine priznala neovisnost Slovenije i da je godinu kasnije otvorila veleposlanstvo u toj zemlji, Erdogan je ukazao da su sve to pokazatelji “odlučne politike”.

“Aktualna trgovinska razmjena prelazi milijardu dolara, ali će biti i povećana”, obećao je Erdogan.

Ukazujući na potencijale zajedničkih investicija Turske i Slovenije u trećim zemljama, Erdogan je podsjetio da se radi na projektu izgradnje hidroelektrane u Crnoj Gori te najavio i moguće nove projekte suradnje na području energetike.

Razgovaralo se, potvrdio je, i o potencijalnim zajedničkim projektima na području Zapadnog Balkana.

Ističući da je iz Slovenije u Tursku prošle godine došlo više od 40.000 turista te da je u porastu i broj turskih turista u Sloveniji, Erdogan je rekao da je već inicirano i povećanje izravnih letova Turkish Arlinesa, što će dodatno zbližiti narode dvije zemlje.

Dvojica predsjednika prisustvovali su i potpisivanju dva sporazuma o suradnji između Ministarstva infrastrukture Slovenije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turske, te između razvojnih agencija dvije države.

Izvor: Agencije