Erdogan i za referendum o smrtnoj kazni

Erdogan: 'Uvođenje predsjedničkog sistema ima veliki značaj za budućnost države i građana' (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u petak moguće raspisivanje još jednog referenduma, onoga o uvođenju smrtne kazne.

Ponovio je kako će podržati prijedlog za uvođenje smrtne kazne u Turskoj u slučaju da prođe parlamentarnu proceduru.

“No, postoji jedna prepreka. I za to su potrebne ustavne promjene. Prema tome, na referendumu 16. travnja narod će, s jedne strane, dati svoj odgovor i na to. No, mi ipak možemo otvoriti put za referendum. Ako to ne prođe kroz Parlament, možemo otvoriti put kroz referendum. I zato ćemo, naravno, ponovno pitati narod”, poručio je Erdogan.

Erdogan je tokom posjeta zapadnom turskom gradu Manisi govorio i o predstojećem referendumu o ustavnim promjenama.

Tom je prilikom kazao kako ustavne promjene koje donose uvođenje predsjedničkog sustava imaju veliki značaj za budućnost države Turske i njezinih građana.

‘Nužno je promijeniti sistem’

“Predsjednički sustav želimo zbog budućnosti naše države i naroda. Zbog toga se borimo. Da vjerujemo kako Turska može dostići svoje ciljeve sa sadašnjim sustavom, ne bismo učinili ni najmanji korak u vezi s ustavnim promjenama”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako neki pitaju zašto se Turska ne bavi rješavanjem drugih pitanja s kojima je suočena, a ne promjenom sustava upravljanja zemljom.

“Upravo to radimo iz tog razloga. Kako problemi s kojima je Turska suočena ne bi bili prepušteni osobnim incijativama, mijenjamo sustav. Želimo promijeniti sustav kako sigurnost i stabilnost ne bi ovisili o ovoj ili onoj osobi, nego da garancija toga bude sustav”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije