Erdogan i Trump potvrdili sastanak 13. novembra

Ranije su turski zvaničnici kazali kako bi Recep Tayyip Erdogan mogao otkazati posjetu (EPA)

Predsjednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država, Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump, potvrdili su tokom telefonskog razgovora u srijedu kako će se sastati 13. novembra u američkoj prijestolnici Washingtonu, saopćili su turski zvaničnici.

Zvaničnici su naveli kako će sastanak biti održan na poziv američkog predsjednika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Erdogan i Trump su, također, telefonom razgovarali o bilateralnim pitanjima i regionalnom razvoju, dodaju neimenovani zvaničnici.

Reuters podsjeća kako su ranije ove sedmice trojica turska zvaničnika kazala kako bi Erdogan uskoro mogao otkazati posjetu, u znak protesta zbog glasanja u Zastupničkom domu američkog Kongresa, gdje se želi masovno ubistvo Armenaca prije stotinu godina nazvati genocidom i tražiti sankcije Turskoj.

 

Turski izvori navode kako Trump i Erdogan imaju jake veze uprkos ljutnji Kongresa zbog turske ofanzive u Siriji i njene kupovine ruskih sistema zračne odbrane, dodaje agencija.

Dalje Reuters ističe kako bi te lične veze mogle biti ključne, jer bi turska kupovina ruskih sistema odbrane S-400 po američkom zakonu mogla izazvati sankcije prema Ankari.

I Turska i SAD su članice Sjevernoatlantske alijanse.

Turska je ranije suspendirana iz programa razvoja i proizvodnje borbenih mlaznih aviona F-35, gdje je bila i dio proizvodnje, i veći kupac.

Izvor: Agencije