Erdogan i Putin sastaju se 9. augusta u Rusiji

Putin i Erdogan nedavno su u telefonskom razgovoru najavili skori susret (AP)

Predsjednici Turske i Rusije – Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin trebali bi se sastati 9. kolovoza u Sankt Petersburgu, najavio je zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek.

On je u posjetu Moskvi gdje se sastao sa zamjenikom ruskog premijera Arkadijem Dvorkovičem.

Dvojica dužnosnika razgovarali su o poboljšanju rusko-turskih odnosa.

“Rusija za nas nije samo vrijedan susjed, već važan i strateški saveznik. Nesretnim slučajem su naši odnosi prekinuti”, kazao je Simsek.

“Rusija i Turska će postupno odmrznuti trgovinske i ekonomske odnose koji su bili narušeni nakon turskog obaranja ruskog zrakoplova nedaleko sirijske granice prošlog studenog. Namjera nam je da konstruktivnim razgovorima razvijamo odnose između dvije države”, rekao je Dvorkovič.

Zatopljenje odnosa

“Ovdje smo da unaprijedimo odnose i postavimo ih na višu razinu nego što je bila prije 24. studenog [kad je oboren ruski zrakoplov]”, dodao je Simsek.

Simsek je potom potvrdio kako će se Putin i Erdogan sresti u prvoj polovici kolovoza.

Turska i Rusija su krajem prošlog mjeseca obnovili odnose koji su bili narušeni nakon obaranja ruskog borbenog zrakoplova u studenom 2015. godine.

Zatopljenjem odnosa, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ukidaju sankcije koje se odnose na prodaju turističkih aranžmana i charter letova za Tursku.

Potom je Putin i telefonski razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom te su najavili skori susret.

Izvor: Agencije