Erdogan i Putin razgovarali o smirivanju situacije u Siriji

Predsjednici Rusije i Turske razgovarali telefonom (EPA)

Nakon što su 33 turska vojnika poginula u zračnim napadima na području Idliba, telefonom su razgovarali ruski i turski predsjednik Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, javlja Reuters.

Informaciju je potvrdio ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov. Rekao je da su dvojica predsjednika razgovarali o implementaciji sporazuma o sirijskom Idlibu.

Prema Lavrovu, Rusija i Turska spremne su da nastave saradnju kad je riječ o Siriji.

Šef ruske diplomatije je još rekao da je Rusija zatražila od Sirije da zaustavi operacije u Idlibu, kako bi bili evakuisani povrijeđeni ljudi.

Ipak je dodao kako Moskva “ne može spriječiti sirijsku vojsku da reaguje na teritorističke aktivnosti u Idlibu”.

Vanredni sastanak turskog Vijeća za sigurnost

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je vanredni sastanak Vijeća za sigurnost zbog situacije na sjeverozapadu Sirije, prenosi Beta pozivajući se na turske medije.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su 33 turska vojnika stradala u napadima u sirijskoj provinciji Idlib. 

Agencija Anadolija je također objavila da je u predsjedničkoj palati u Ankari održan sastanak kabineta u proširenom sastavu uz predsjedavanje predsjednika Erdogana.

U saopćenju Kabineta turskog predsjednika kratko je navodeno da je Erdogan održao sastanak o sigurnosti sa civilnim i vojnim dužnosnicima.

Sirijske snage uz podršku Rusije od polovine decembra vode ofanzivu protiv pobunjenika u Idlibu što je izazvalo tenzije sa Turskom koja u toj oblasti ima vojnike.

U međuvremenu Anadolija je objavila da je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu razgovarao i s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, ali bez navođenja više detalja.

Uporište sirijske opozicije

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi gotovo četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. Istovremeno, Idlib je jedna od najčešćih meta napada snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Rusija.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Assadove snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu.

Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

U napadima Asadovih i savezničkih snaga izvedenim na Idlib od 17. septembra 2018. poginulo je više od 1.800 civila. Od januara 2019. prema sirijsko-turskoj granici izbjeglo je više od 1,94 miliona ljudi.

Izvor: Agencije