Erdogan i Putin dogovorili povlačenje Kurda

Susret u Sočiju bio je osmi sastanak dvojice lidera ove godine (EPA)

Turska i Rusija su se u utorak dogovorile da će se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) povući 30 kilometara od tursko-sirijske granice te napustiti gradove Tel Rifaat i Manbij, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodao je kako povlačenje kurdskih snaga počinje u srijedu u podne po lokalnom vremenu i da one imaju rok 150 sati da napuste područje, prenosi Anadolija.

Prema dogovoru, koji je postigao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, turske i ruske trupe će imati zajedničke patrole u sjevernoj Siriji u području 10 kilometara od granice.

Erdogan je najavio kako će Ankara zajedno s Moskvom raditi na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica iz Turske u domovinu.

Erdogan objasnio ciljeve operacije

Putin je prenio kako mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom, prenijela je agencija TASS.

“Važno je da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države Irak i Levant (ISIL), koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju pobjeći, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga”, rekao je Putin.

Ruski mediji javljaju kako su dvojica lidera, nakon sedam sati razgovora, dogovoreno ovjerili potpisima na sporazum o suradnji. 

Putin: Situacija je kritična

Prethodno je Putin rekao Erdoganu da je situacija u Siriji kritična i istakao da su upravo zbog toga veoma važni razgovori s njim.

“Situacija u regiji je veoma kritična, to razumijemo. Mislim da je naš današnji sastanak, kao i konsultacije, veoma zahtjevan”, rekao je Putin.

Agencija javlja da je Putin izrazio nadu da će nivo tursko-ruskih odnosa omogućiti da se pronađu odgovori na složena pitanja rješavanja sirijske krize i u interesu Rusije, i u interesu Turske.

Susret dvojice predsjednika u Sočiju dogodio se na dan kada istječe petodnevno primirje na sjeveru Sirije, dogovoreno s američkom administracijom, kako bi se Kurdi povukli 32 kilometra od granice.

U međuvremenu su kurdske snage objavile da su se povukle iz područja na sjeveroistoku Sirije za koju je Ankara ranije tražila da bude očišćena od kurdskih boraca, javio je AP.

Izvor: Agencije