Erdogan i Dodik potpisali revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Dodik je zajedno sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i predstavnikom trećeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića zvaničnu posjetu Ankari počeo popodnevnim sastankom s Erdoganom.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s „merhaba asker“, delegacija BiH održala je sastanak s Erdoganom, a nakon toga i sastanak delegacija Turske i BiH, javila je Anadolija.

Izgradnja puta koji prolazi kroz BiH

U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Nakon sastanka, Erdogan je kazao da Turska snažno podržava članstvo BiH u NATO-u, napominjući da je stabilnost BiH izuzetno značajna za stabilnost cijele Evrope.

Nastavljamo podsticati privatne kompanije da ulažu u BiH, istakao je Erdogan

“Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i članstvo u NATO čemu Turska pruža veliku podršku”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

Naglasio je i kako će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda “Turski tok” prolazio i kroz BiH.

“Naši odnosi s BiH uvijek su prioritet. Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i razmotrili potrebne korake za unapređenje već odličnih odnosa koje imamo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napore za stabilnost BiH, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku cijelog društva”, kazao je Erdogan.

‘Trgovinska razmjena od milijardu eura’

Dodao je kako je danas u Ankari potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura, napominjući da je već dao potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine”.

“Autoput Sarajevo – Beograd će također doprinijeti razvoju cijele BiH. U tom kontekstu, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o pitanjima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da ulažu u BiH”, rekao je turski predsjednik, te je dodao:

“BiH zauzima posebno mjesto u našim srcima i zato ulažemo velike napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se ona susreće, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vid podrške i pomoći BiH”.

Dodik je kazao da veliki putevi poput onoga koji će biti izgrađen između Beogarad i Sarajeva, služe da ljudi dolaze, a izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo će biti doprinos Turske u smislu povezivanja Istoka i Zapada

Dodik je podsjetio i da BiH ima formalizovanu saradnju s NATO-om, prvenstveno kroz partnerstvo za mir.

Zahvalio je Erdoganu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijelom regionu, te ga je pozvao da u toku ove godine posjeti BiH.

Izvor: Agencije