Erdogan i AKP traže poništavanje izbora u Istanbulu

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Izbori
Prvobitni rezultati pokazali su da AKP gubi kontrolu nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom (Anadolija)

Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana podnijela je u utorak žalbu u kojoj traži poništavanje i ponovno održavanje općinskih izbora u Istanbulu.

Bude li žalba usvojena, ponovljeni izbori bit će održani prve nedjelje 60 dana od prvobitnog glasanja, odnosno 2. lipnja, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Bude li, pak, žalba odbijena, rezultati će biti finalizirani i pobjednik izbora dobit će mandat za početak rada.

Prema prvobitnim rezultatima, glavna oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) tijesno je pobijedila u Istanbulu, čime je nakon 25 godina okončana kontrola Erdoganove stranke u najvećem turskom gradu.

Odbačeno prebrojavanje svih glasova

Tursko Visoko izborno povjerenstvo odbacilo je nedavno zahtjev vladajućeg AKP-a za ponovnim prebrojavanjem svih glasova u 31 istanbulskoj četvrti.

Predstavnik AKP-a u biračkom povjerenstvu Recep Ozel izjavio je tada novinarima nakon sastanka da se odbor složio tek s ponovnim prebrojavanjem 51 glasačke kutije, raspoređene u 21 od ukupno 39 gradskih četvrti.

Pritom svaka glasačka kutija sadrži nekoliko stotina glasova.

Izborno povjerenstvo ranije je odlučilo u korist prebrojavanja glasova u osam od 39 istanbulskih četvrti nakon što je prvotno prebrojavanje glasova pokazalo da je kandidat oporbe Ekrem Imamoglu odnio vrlo tijesnu pobjedu.

Erdoganov politički početak u Istanbulu

Erdogan je rekao da će prihvatiti rezultate izbora tek kad izborno povjerenstvo obradi sve žalbe.

AKP je potresen zbog izglednog poraza u Istanbulu, kao i prijestolnici Ankari, gradovima u kojima je četvrt stoljeća dominirala ta stranka i njezini prethodnici.

Erdogan je političku karijeru počeo u Istanbulu 1990-ih, kad je bio gradonačelnik.

Izvor: Agencije