Erdogan Holandiji: Kukavice, ostaci nacizma i fašisti

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je holandsko povlačenje odluke za slijetanje turskom ministru Cavusoglu, te poručio kako to rade kukavice, ostaci nacizma i fašisti.

Erdogan se u obraćanju okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Bagcilar, osvrnuo i oštro reagirao na današnju odluku Vlade Holandije, prenosi Anadolija.

“Vi, koliko god želite, zabranite let našem ministru vanjskih poslova, ali vidjet ćemo kako će vaš avion letiti u Tursku. Naravno, ovdje govorim o diplomatiji, a ne o putovanju građana. To ćemo razmatrati na taj način”, rekao je Erdogan.

Erdogan: ‘Oni su kukavice’

Kazao je da “oni niti znaju šta je politika, ni diplomatija”.

“Kako su samo plašljivi i kukavice. Oni su ostaci nacizma, oni su fašisti. Znajte to”, naveo je Erdogan.

Vlada Holandije povukla je dozvolu za slijetanje ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Cavusogluu, a kao razlog je navela “sigurnost” i “javnu sigurnost”.

Cavusoglu je ranije izjavio kako će u slučaju da Holandija povuće dozvolu za slijetanje, sankcije Turske na ekonomskom i političkom planu biti vrlo teške. Cavusoglu je planirao večeras održati govor u zgradi glavnog konzulata Turske u Rotterdamu.

Njemačke vlasti su prošle sedmice zabranile dva skupa u njemačkim gradovima gdje Erdogan pokušava prikupiti podršku tamošnjih milion i po Turaka, koliko ih živi u Njemačkoj, za referendum koji je zakazan za 16. aprila.

Erdogan je potom iz Istanbula poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka s demokratijom i da su odluke zabrane “ravne nacističkom periodu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije