Erdogan: Embargo na oružje neće obustaviti ofanzivu u Siriji

Erdogan: Griješe oni koji misle kako će nas na taj način primorati da odustanemo (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako embargo oružja Turskoj neće biti dovoljan da se obustavi ofanziva u Siriji, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Od kada smo pokrenuli operaciju, suočavamo se s prijetnjama ekonomskih sankcija ili embarga na oružje. Griješe oni koji misle kako će nas na taj način primorati da odustanemo“, rekao je Erdogan.

Turska je u srijedu pokrenula vojnu ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije jer te snage smatra teroristima.

Zvanični Berlin i Pariz su u subotu saopćili kako obustavljaju isporuku oružja Turskoj, posebno onog koji bi se mogao koristiti u ofanzivi u Siriji.

Napredak do 35 km dubine

Erdogan je također kazao će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdskih snaga ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

On je rekao i kako su turske snage već preuzele kontrolu nad gradom Ras al-Ain, kao i da su zauzele pogranični sirijski grad Tel Abyad.

Turski lider je na konferenciji za novinare kazao i kako su u ovoj operaciji do sada živote izgubila dva turska vojnika i 16 sirijskih pobunjenika.

Izvor: Agencije