Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje

Erdogan je prije dvije sedmice ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o islamističkom separatizmu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je u subotu kritizirao stajalište svojeg francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima, dovevši u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

„Sve što se može reći o jednom šefu države koji na taj način postupa s milionima pripadnika drugih vjerskih zajednica je da prvo provjeri mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Erdogan je prije dvije sedmice ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o „islamističkom separatizmu” i potrebi da se „strukturira islam” u Francuskoj.

Erdogan ustaje u odbranu muslimanskih manjina 

Prijedlog zakona o borbi protiv „separatizama” u Francuskoj, koji cilja radikalni islam, trebao bi biti predstavljen početkom decembra.

Cilj mu je jačanje sekularnosti i konsolidacije republikanskih načela u Francuskoj, a obuhvata nekoliko elemenata koji bi mogli izazvati napetosti s Turskom, kao što su pojačani nadzor nad finansiranjem džamija i zabrana obrazovanja imama u inozemstvu.

Novi spor nadovezuje se na cijeli niz spornih pitanja u odnosu između Macrona i Erdogana, koji redovito ustaje u odbranu muslimanskih manjina u svijetu, a koja se kreću od napetosti u vezi nalazišta plina na Mediteranu i sukoba u Libiji do sukoba oko Nagorno Karabaha, prenose agencije.

Izvor: Agencije