Erdogan: Diskriminatorski stav UEFA-e prema reprezentaciji Turske

Turska, Nogomet, Reprezentacija
UEFA je ranije saopćila da će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih reprezentativaca kojom su izrazili podršku turskoj ofanzivi protiv kurdskih snaga u Siriji (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja odbacuje nepravedni stav UEFA-e prema reprezentaciji Turske i turskim klubovima, prenosi Anadolija.

“Turska snažno odbacuje diskriminatorski, nepravedni i politički stav UEFA-e prema našoj nogometnoj reprezentaciji i prema našim klubovima”, poručio je Erdogan.

Istaknuo je da UEFA ne bi trebala dopustiti da se pogrešnim odlukama sport još više politizira.

“Kada se radi o Turskoj i turskim sportašima onda se mijenjaju pravila. To govori da UEFA što prije treba ispraviti ovu grešku. Ne bi trebali dopustiti da se pogrešnim odlukama sport još više politizira”, rekao je Erdogan.

UEFA je ranije priopćila da će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih nogometnih reprezentativaca u pobjedi 1:0 nad Albanijom u kvalifikacijskoj utakmici za EURO 2020 kojom su izrazili potporu turskoj ofenzivi protiv kurdskih snaga SDF-a u Siriji, što bi predstavljalo nedopušteno uključivanje politike u nogomet, prenijela je Hina.

Zabrana političkih i vjerskih simbola

UEFA-ina pravila zabranjuju uporabu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke.

Turska je u Istanbulu na stadionu Fenerbahce Ulker sa 1:0 pobijedila Albaniju, a turski su nogometaši nakon odlučujućeg pogotka Cenka Tosuna u posljednjoj minuti regularnog dijela utakmice otišli pred navijače i salutirali poput vojnika.

Osim toga, poslije utakmice, reprezentacija je na svom službenom Twitter profilu objavila i fotografiju na kojoj igrači salutiraju uz popratni tekst u kojem se navodi da je pobjeda “posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima”.

Dopredsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michele Uva potvrdio je prošlog mjeseca da će krovna kuća europskog nogometa razmotriti prijedloge da se finalna utakmica Lige prvaka 2020. godine premjesti iz Istanbula, ali i dodao kako ta organizacija “Ne može zamijeniti Ujedinjene narode.”

Pitanje finala Lige prvaka u Istanbulu

Brojni pozivi stigli su u UEFA-u nakon što je Turska pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji, a turski nogometaši vojničkim pozdravom proslavili golove u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

“Mi ćemo poštovati autonomiju i neovisnost sporta, ali sigurno je da ne možemo zamijeniti Ujedinjene narode, Europsku uniju, države, veleposlanike i druge političke institucije,” poručio je Uva dodavši: “UEFA donosi odluke u suradnji Izvršnim odborom i predsjednikom.”

I prije posljednjih incidenata bilo je poziva da se Istanbulu oduzme finale Lige prvaka zbog sigurnosnih razloga.

Finale Lige prvaka 2020. godine trebalo bi se igrati na istanbulskom Ataturk olimpijskom stadionu koji prima 76.000 gledatelja. Ovaj stadion je bio domaćin i Lige prvaka 2005. kada je Liverpool nadoknadio zaostatak od 3:0 s poluvremena i nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Milan.

Izvor: Agencije