Oglasi

Erdogan: Cilj Macronovih inicijativa je obračun s islamom i muslimanima

Antimuslimanska retorika je aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe, tvrdi turski predsjednik.
Vjerujem da bismo kao muslimani trebali više slušati jedni druge, poručio je Recep Tayyip ErdoganAnadolija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe te kako je glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi francuski predsjednik Emmanuel Macron, obračun s islamom i muslimanima.

Videoporukom se obratio na sastanku ministara, predsjednika, glavnih muftija država članica Organizacije islamske saradnje (OIC) i zemalja posmatrača, koju je putem interneta organizirala Uprava za vjerske poslove Turske.

Govoreći o iskušenjima s kojima je danas suočen islamski svijet, Erdogan je istakao da se muslimani suočavaju s mnogim kompliciranim problemima, od terorizma do gladi, od neznanja do nepravde, pa do unutrašnjih sukoba.

"Vjerujem da bismo, kao muslimani, trebali više slušati jedni druge i češće razmjenjivati ideje u ovom bolnom i vremenu punom iskušenjima kroz koje prolazimo", poručio je on, prenosi Anadolija.

Rekao je kako se danas čuju krici iz drevnih islamskih gradova koji stoljećima osvjetljavaju čovječanstvo i koji se pamte po znanju, mudrošću i miru.

'Problemi koji uništavaju islamski svijet' 

"Na svjetskom nivou svakodnevno u prosjeku hiljadu naše braće muslimana bivaju žrtve terorizma ili nasilja. Rasizam, podjele na plemena i mezhebe te smutnja terorizma poprimili su dimenziju problema koji uništavaju islamski svijet iznutra. Nemoguće je prihvatiti i pristati na situaciju u kojoj i ubijeni, ali i ubica, izgovaraju 'Allahu ekber'", kazao je Erdogan.

Naveo je kako tužna slika muslimana ohrabruje imperijaliste i neprijatelje islama.

"Uznemireni usponom islama, koriste krize koje su sami proizveli za napade na našu vjeru. Antiislamska i antimuslimanska retorika su aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe. Termini poput 'francuski islam', 'evropski islam', 'austrijski islam', koji su se pojavili u posljednje vrijeme, najbolji su pokazatelji toga. Glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi Macron, obračun je s islamom i muslimanima", naveo je Erdogan.

Pod krinkom "borbe protiv ekstremizma", umjesto borbe protiv terorizma, cilja se na pasivan, nespretan, kukavički i nepretenciozan profil muslimanskog građanina, koji ne reagira na okrutnost i ne diže glas protiv nasilnika, dodao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.