Erdogan: Brzo ćemo okončati operaciju u Afrinu

Turski predsjednik je optužio neke turske saveznike da su YPG-u poslali 2.000 avionskih isporuka i 5.000 kamionskih tovara oružja (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će turske snage brzo završiti operaciju u enklavi sirijskih Kurda, Afrinu, istakavši da je Turska želi da tu oblast očisti od “milicije” pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (YPG) koja uživa američku podršku, a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Erdogan je istakao da YPG neće moći da se osloni na podršku Washingtona kako bi porazila Tursku, prenosi Reuters.

“Nema uzmicanja… Nismo sami, Allah je uz nas. Uz Božju volju, ova operacija će se ubrzo okončati”, istakao je on, navodi AP.

Borba protiv ISIL-a

Turski predsjednik je, govoreći na kongresu svoje vladajuće partije AKP u sjeverozapadnom gradu Bursi, optužio neke turske saveznike da su YPG-u poslali 2.000 avionskih isporuka i 5.000 kamionskih tovara oružja.

Turska YPG smatra produžetkom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), koja vodi 30-godišnju pobunu na pretežno krdskom jugoistoku Turske, dok SAD podržava YPG u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Turska vojska je ušla u Afrin dan nakon što je pokrenula zračne udare u toj regiji, gađajući snage YPG-a, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije