Erdogan: Bin Salman mora otkriti Khashoggijeve ubice

Turski predsjednik je rekao da je 15-člana grupa odgovorna i da 'nema smisla tražiti počinitelje negdje drugo' (Reuters)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman mora otkriti ubice saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te dodao da su neki aspekti ubistva još uvijek neotkriveni.

Govoreći na konferenciji za novinare na samitu G20 u Japanu, Erdogan je rekao da je 15-člana grupa, koja je u Istanbul došla uoči ubistva, odgovorna i da “nema smisla tražiti počinitelje negdje drugo”.

On je takođe rekao da ubice trebaju biti procesuirane u Turskoj.

Trump razgovarao sa bin Salmanom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu da je postavio pitanje ubistva novinara Khashoggija u razgovoru s prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom prilikom njihovog susreta tokom dana.

“Ozbiljno sam mu skrenuo pažnju na to”, rekao je Trump dodavši kako je “to bio loš događaj”. Rekao je da mu je princ rekao da je 13 ljudi optuženo za smrt novinara, koji je imao američko državljanstvo.

Postoje ozbiljni dokazi da su saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman i drugi visoki zvaničnici lično odgovorni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, objavila je prošle sedmice UN-ova stručnjakinja za ljudska prava.

U izvještaju specijalne izvjestiteljice Agnes Callamard piše da bi se na temelju tih dokaza trebala pokrenuti nepristrana međunarodna istraga.

Khashoggija su saudijski agenti ubili u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Erdogan: Trump rekao da neće uvesti sankcije Turskoj

Erdogan je nekoliko sati nakon sastanka sa Trumpom, izjavio kako mu je američki predsjednik rekao da SAD neće uvesti sankcije Turskoj zbog njene odluke da nabavi ruske odbrambene raketne sisteme S-400.

Reuters prenosi da je Erdogan na konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog samita G20 u Japanu rekao da Turska očekuje isporuku borbenih stealth mlažnjaka F-35 iz SAD, uprkos sporu Washingtona i Ankare oko S-400.

Erdogan je rekao da će ruski sistemi biti isporučeni njegovoj zemlji u prvoj polovini jula.

On se na samitu G20 u japanskom gradu Osaki odvojeno sastao s predsednicima Rusije i SAD, Vladimirom Putinom i Donaldom Trumpom, a tokom oba susreta provlačila se tema isporuke ruskih odbrambenih raketnih sistema S-400 Turskoj, čemu se Washington protivi.

Izvor: Agencije