Oglasi

Erdogan: Assadov zločin nad djecom

Erdogan kaže da Turska neće mirno posmatrati zločine u Siriji, u kojoj je u raketnom napadu na Halep ubijeno 36 djece

Snage sirijskog režima ispalile su tri rakete zemlja-zemlja na Halep, na sjeveru Sirije, i u tom napadu poginulo je 58 osoba, od kojih su 36 djeca, saopštila je u nedjelju nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija je povećala broj žrtava napada koji se dogodio u petak pošto je ispod ruševina u distriktu Tarik el Bab izvađeno još tijela žena i djece, prenosi AFP.

Napad iz vojne baze

Aktivisti kažu da su rakete ispaljene iz vojne baze 155 blizu Damaska, mada njihovi izvještaji nisu mogli biti potvrđeni iz nezavisnih izvora, prenosi Tanjug.

Prema podacima Opservatorije, u sukobima širom Sirije u subotu je poginulo najmanje 110 ljudi: 46 civila, 35 pobunjenika i 29 vojnika.

Od početka sukoba prije skoro dvije godine u Siriji je stradalo više od 70.000 ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije.

Turski premijer Recep Tayip Erdogan izjavio je u nedjelju da njegova zemlja "neće ostati nijema pred zločinima" sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nad sopstvenim narodom.

"Svakog dana veliki broj nedužne djece i žena gine u Siriji", rekao je Erdogan u govoru pred vladinim Forumom za komunikaciju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Nećemo da šutimo pred brutalnim diktatorom u Siriji i onima koji čine zločine nad svojim narodom", dodao je turski premijer.

Erdogan je rekao i da su "neki ljudi u svijetu uznemireni zbog povišenog tona iz Ankare u vezi sa svjetskim problemima" i naglasio da to ne znači da će Turska prestati da reaguje, prenosi AFP.

Utočište prognanim

Turska je odmah po izbijanju nemira prekinula kontakte sa zvaničnim Damaskom i prednjačila u pozivima međunarodne zajednice da Assad bude svrgnut sa vlasti, podsjeća agencija.

Turske vlasti su podržale ustanak protiv sirijskog režima tako što su pružile utočište onima koji su dezertirali iz sirijske vojske, a dozvolile su i da se sastanci predstavnika sirijske opozicije održe na njenoj teritoriji.

U toj zemlji je oko 200.000 izbjeglica iz Sirije pronašlo utočište od sukoba.

 Sirijski državni mediji su nedavno prenijeli da je Damask uputio pismo UN-a, kritikujući Tursku zbog njene "destruktivne uloge" u konfliktu u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije