Erakat: SAD se diskvalificirao iz mirovnog procesa

Saeb Erekat je rekao kako Palestinci smatraju američku objavu ništavnom i nevažećom (Reuters)

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), izjavio je da su Sjedinjene Američke Države stale na stranu Izraela i da su se diskvalificirale iz mirovnog procesa, nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio da Washington smatra legalnim izraelska naselja.

On je rekao novinarima u svom uredu u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali da Palestinci smatraju američku objavu ništavnom i nevažećom i da će poduzeti pravnu akciju protiv SAD-a u Ujedinjenim narodima i međunarodnim tribunalima, prenosi Fena.

“SAD se diskvalificirao iz bilo kakve uloge u mirovnom procesu, on neće biti u stanju sjesti za stol s Palestincima na bilo kakvim pregovorima”, kazao je  Erekat.

Obraćanje međunarodnim institucijama

“Oni mijenjaju pravila igre, od pregovora do diktata. Diktata Jerusalema kao izraelske prijestolnice, izbjegličkog pitanja, naselja… Ako palestinsko čelništvo ne poklekne i ne padne na koljena, oni nastavljaju s pritiskom”, rekao je on.

Erakat je pojasnio da je palestinski predsjednik Mahmmoud Abbas izdao direktive da se suprotstavi američkoj objavi na međunarodnom planu kroz nekoliko mjera.

To uključuje sazivanje hitne sjednice arapskih ministara vanjskih poslova, obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a, Vijeću UN-a za ljudska prava, Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog pitanja naselja i Međunarodnom sudu pravde zbog legalnosti takve objave, prenosi agencija Xinhua.

Izvor: Agencije