EPS zabranio prodaju uglja građanima

Navodi se i da domaćeg uglja, koji je najjeftiniji za grijanje, sada nema ni za stovarišta koja snabdijevaju građane (Al Jazeera)

Elektroprivreda Srbije (EPS) zabranila je poduzećima Kolubara i Termoelektrana Kostolac da ugalj prodaju industriji i građanima, pod prijetnjom disciplinskim mjerama.

Kako prenosi Blic, direktor EPS-a Aleksandar Obradović poslao je 4. septembra dopis direktorima dva poduzeća u kojem preporučuje obustavu isporuke uglja za industriju i domaćinstva.

Na pitanje zašto su obustavili isporuku uglja, EPS je odgovorio:

„Zbog posledica majskih poplava, radi obezbeđivanja zaliha uglja na deponijama u termoelektranama kako bi se za privredu i građane Srbije obezbedilo stabilno snabdevanje električnom energijom u predstojećem zimskom periodu, Rudarskom basenu Kolubara i Termoelektranama-kopovima Kostolac, preporučeno je da do daljnjeg obustave isporuku svih vrsta uglja i u veleprodaji i u maloprodaji za kupce u kategorijama industrija i široka potrošnja.“

Navodi se i da domaćeg uglja, koji je najjeftiniji za grijanje, sada nema ni za stovarišta koja snabdijevaju građane, kao i da ga neće dobiti ni udruženja sindikata, penzionera i invalida, koja su ogrjev ugovorila preko tendera od 29. jula.

Prodaja slabo ide

Mrkog uglja različitih vrsta, u Kragujevcu ima u dovoljnim količina, dok drvenog uglja iz domaćih rudnika ima veoma malo jer je njihova isporuka obustavljena prije 10 dana, kažu iz kompanije Slava Trans, jednog od najvećih snabdjevača ogrjevom u tom gradu.

U nedostatku domaćeg, prodavači iz Srbije ugalj nabavljaju iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

„Radimo na tome da, već smo uplatili neke količine  da krene ugalj iz Bosne, koji je po kalorijskim vrednostima  sličan našem uglju. Trebalo bi u toku sledeće nedelje da krene da stiže i ugalj lignit iz Obilića na Kosovu, koji je sa cenom približno isti našem uglju“, ističe vlasnik firme Ivan Kostić.

On kaže da je prije 10 dana zvanično obavješten da, zbog nedavnih poplava, Kolubara i Kostolac nisu u mogućnosti isporučiti drveni ugalj, uz obrazloženje da će sve proizvedene količine koristiti samo za proizvodnju električne energije.

Prema Kostiću, prodaja za sada ide slabo, upravo iz razloga što se domaćinstva najviše interesiraju za drveni ugalj koji je najjeftiniji, kao i zbog besparice građana.

Izvor: Agencije