EPP danas odlučuje o sudbini Fidesza Viktora Orbana

Viktor Orban je u više navrata govorio u pomicanju svoje stranke više udesno (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban učestvovat će u srijedu na sastanku predstavnika Evropske narodne stranke – EPP iz cijele Evropske unije, na kojem će pasti odluka o izbacivanju ili ostanku njegove stranke Fidesz u glavnoj evropskoj političkoj grupaciji desnog centra.

Sastanak EPP-a mogao bi biti rasplet spora između populističkog, protuimigrantski nastrojenog Orbana i više proevropskih, “mainstream” stranaka unutar najjačeg političkog bloka u Evropskom parlamentu, koji mađarskog premijera optužuju za autoritarnost i izrugivanje evropskih vrijednosti, prije svega vladavine prava, prenosi Hina.

Od 28 stranaka članica, njih 13 je zatražilo glasanje o isključenju ili suspenziji Fidesza iz EPP-a, nakon što je stranka postavila plakate na kojima je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog navodnog zagovaranja nekontrolirane imigracije u Mađarsku.

‘Fides moli da bude izbačen’

Ulozi su veliki za obje strane.

Gubitkom Fideszovih zastupnika, trenutni njih 12, EPP bi nakon evropskih izbora u maju mogao izgubiti primat kao najveća stranka u EP-u.

Što je još gore, druge stranke bi mogle slijediti taj primjer.

Za Orbana pak, biti u političkoj grupaciji s Kršćansko-demokratske unije – CDU njemačke kancelarke Angele Merkel i uvaženih vladajućih stranaka iz Holandije, Belgije i Skandinavije znači imati pristup glavnim igračima i zadržati ugled koji nedostaje populistima van “mainstreama”.

CDU je uložio velike napore kako bi očuvao odnose s Fideszom, koji je na udaru nevladinih udruženja zbog, kako tvrde, poticanja mržnje prema imigrantima i ugrožavanja nezavisnosti pravosuđa.

No, plakati i Orbanova kampanja protiv Sorosovog Centralnoevropskog univerziteta – CEU u Budimpešti prelili su čašu.

Andreas Nick, desna ruka CDU-a za odnose s Mađarskom u njemačkom Bundestagu, izjavio je da se “čini kao da Fidesz moli da bude izbačen”.

Najveći je izazov za Webera

Orban je u više navrata govorio u pomicanju svoje stranke više udesno, a također je nagovijestio da bi Fidesz mogao sklopiti savez s poljskom vladajućom Partijom prava i pravde – PiS.

Moguće je da će gotovo 260 izaslanika na kraju suspendirati, a ne izbaciti Fidesz iz svojih redova.

Najveći je to izazov za Manfreda Webera, saveznika kancelarke Merkel i glavnog kandidata EPP-a na izborima za EP te mogućeg nasljednika Junckera na čelu EK-a.

Radi se o ambiciji koja bi mogla ovisiti o ostanku Fidesza u konzervativnom bloku.

Čelnica Zelenih u EP-u Ska Keller je prokomentirala da Weber neće biti vjerodostojan kao kandidat za čelnu poziciju u EK-a ako nastavi braniti Orbana.

Izvor: Agencije