Epidemiološke mjere u BiH: Mogu politički skupovi, a ne mogu školski časovi

UNICEF navodi da djeca u školi osim što stiču znanja, prolaze i kroz duboke psihološke procese (EPA)

Pandemija korona virusa u regiji i Evropi ulazi u novu fazu i obaraju se negativni rekordi u broju novooboljelih i preminulih osoba. U takvim okolnostima u Bosni i Hercegovini se zahuktava predizborna kampanja sa čestim i prilično masovnim okupljanjima građana. I u ovoj zemlji, kao uostalom i svim ostalim državama regije u kojima su izborni ciklusi već realizovani tokom korona- krize nema značajnijih ograničenja i mjera okupljanja.

A da ne bude kako nema baš nikakvih ograničenja, vlasti se referiraju uvedenim mjerama u sistemu obrazovanja. Suprotno preporukama UNICEF-a školski ciklus je, privremeno, do kraja oktobra, obustavljen u entitetu Republika Srpska, dok se u federalnim kantonima mjestimično obavlja online nastava, periodično se kombinuje boravak u školi i nastava od kuće. I dok se sve češće vode energične rasprave o djeci i školskoj omladini, njihovoj najmanjoj ugroženosti od zaraze i logičnosti ograničenja u obrazovnim institucijama, do tada se ta kategorija stanovništva viđa u kafićima, treninzima i čak na političkim skupovima.

I dok UNICEF uz svoje insistiranje navodi da je  škola vaspitno obrazovna ustanova u kojoj djeca, osim što stiču znanja, prolaze i kroz duboke psihološke procese koji podrazumijevaju intelektualni razvoj, socijalni i emotivni razvoj, moralni razvoj i razvoj u motivacionim i voljnim sferama, politika ima svoje motive. Izborni ciklus u ovj zemlji se čeka četiri godine i očigledno ga ništa ne može i ne smije omesti.

‘Doktori nemaju kontrolu nad situacijom’

“Svima je već jasno da doktori nemaju kontrolu nad situacijom koju vode političari. U svjetskoj stručnog literaturi su tri stvari presudne za suzbijanje pandemija. Na prvom mjestu je narod, zatim empatični političari i na kraju stručnjaci. Jasno vam je kakav je naš narod i pogotovo političari“, kaže infektolog Ednan Drljević.

Centralna izborna komisija BiH ima ograničene nadležnosti i fokusira se samo na biračka mjesta u izbornom danu, dok vlasti na najvišem, srednjem i lokalnom nivou, kao ni njihove kolege u regiji ranije ove godine, nemaju pretjeran interes da se socijalna distanca i izbjegavanje okupljanje više od 30, 50 ili 100 osoba na otvorenom dosljedno poštuje i sankcioniše. Dok zemlje širom Evrope ponovo uvode lockdown, odluke Vlade Federacije BiH su nedorečene:

„Federalno ministarstvo zdravstva će pripremiti akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će se tražiti intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, s ciljem poduzimanja i restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, prema procjeni COVID-19 epidemiološke situacije u kantonu. Pripremit će i akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će tražiti pojačan nadzor svih inspekcija u kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizovane pri nadležnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavnih općinskih i gradskih inspektora, kao i kantonalnih uprava policija, s ciljem kontrole provođenja naređenih mjera, te preduzimanja mjera protiv onih počinitelja koji krše naređene mjere u uslovima pandemije COVID-19. Ovo uključuje i iznalaženje mogućnosti na nivou kantona da se pojača broj inspektora u ovim oblastima“.

Doduše, Krizni štab Federacije BiH, donio je preporuku da se izborna kampanja vodi bez okupljanja, te da se koriste drugi kanali komunikacije. Međutim, radi se samo o preporuci, bez definiranih sankcija za nepoštivanje i selektivno se primjenjuje po lokalnim nivoima i po političkim partijama.

„Apeliramo na građane i građanke Visokog da se pridržavaju svih mjera, izbjegavaju nepotrebne aktivnosti i skupove. Kao društveno odgovorna partija, do daljnjeg nećemo organizirati skupove. Svoje aktivnosti u toku kampanje usmjerit ćemo na online oglašavanje putem društvenih mreža i organiziranjem info-pultova, uz naglašeno strogo pridržavanje mjera u svrhu suzbijanja širenja virusa“, poručila je saopštenjem Gradska organizacija SDP-a BiH Visoko.

Jedna od nevladinih organizacija koja kontroliše predizbornu kampanju političkih partija je Transparency international BiH, čiji posmatrači na terenu, između ostalog bilježe i poštuju li se epidemiološke mjere, iako je fokus monitoringa na dokumentovanju zloupotreba javnih resursa.

Dupli standardi

„Generalno možemo reći da po informacijama koje dobijamo sa terena, iz medija i socijalnih mreža  vidimo da se na velikom broju skupova ne poštuju epidemiološke mjere i preporuke. Dosta skupova održava se u zatvorenom prostoru, ne poštuje se socijalna distanca i ograničenja u pogledu broja okupljenih. Nismo zabilježili da je neka institucija reagovala zbog toga što je to poseban problem, jer bi mjere trebale važiti za sve. Imali smo situaciju da inspektori prekidaju sjednica Parlamenta FBiH, a nakon toga desetine skupova sa par stotina ljudi i niko ne reaguje. To nažalost nije prvi put da smo gledali duple standarde kada je u pitanju postupanje institucija u vrijeme pandemije“, kaže Srđan Traljić iz Transparency international BiH.

Pitanja o eventualnoj obustavi predizbornih okupljanja ili bar prilagođavanja mjerama koja su važeća za obrazovni sistem su poslana i ključnim strankama u donošenju odluka kroz krizne štabove u BiH – SDA, SNSD-u i HDZ-u BiH. Odgovore nisu poslali. Pa ipak, ni kriznih štabovima nije jednostavno.

U entitetu Republika Srpska je vladajuća SNSD donijela odluku o prekidu predizbornih aktivnosti do kraja oktobra i to na široj teritoriji Banjaluke. No, do tada se epidemija neće smiriti, a neizvjesno je produženja i proširenje ovih mjera. Rukovodstvo ovog entiteta je čak i održalo sastanak o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji na kojoj je Milorad Dodik drsko i pred svima poručio „svom“ ministru zdravstva Alenu Šeraniću da skine masku kada govori. I kakve odluke poslije toga očekivati, pogotovo nakon već izrečenih pravnih sankcija za prethodne?

Osnovni sud u Prijedoru donio je pravomoćnu presudu kojom je D.S. iz tog grada oslobođen optužbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske da je prekršio Zakon o javnom redu i miru, jer je prekršio policijski sat koji je zbog epidemije koronavirusa bio na snazi u vrijeme trajanja vanrednog stanja.

Ponovno potpuno zatvaranje nije rješenje za privredu i ekonomske stručnjake, a tu opciju su vlasti već odbacile smatrajući da bi to bilo pogubno za slabašnu ekonomiju. Izazovi se gomilaju, a rješenja ne nude. Novi ili stari izborni kandidati traže podršku birača, dok se po školama (ne)obrazuje nova generacija onih koji te programe nekada trebaju realizovati. Obrazovanje te djeca i omladina su (jedina)kategorije nad kojima se može pokazati autoritet i nadmoć.

Izvor: Al Jazeera