Oglasi

Epidemiolog: Moguće pola miliona žrtava u SAD-u do februara

Procjene Alija Mokdada pokazuju da bi gotovo 130.000 života moglo biti spašeno ako 95 posto populacije bude nosilo maske.
Profesor na Univerzitetu u Washingtonu naglasio je da Amerikanci moraju biti veoma pažljivi u narednim mjesecimaEPA

Američki epidemiolog Ali Mokdad, koji proteklih mjeseci savjetuje ljude širom Sjedinjenih Američkih Država, upozorio je da građane ove zemlje da moraju promijeniti ponašanje uoči dolaska zime i sezone respiratornih bolesti. 

Profesor na Univerzitetu u Washingtonu naglasio je da Amerikanci moraju biti veoma pažljivi u narednim mjesecima.

Njegove analize procjenjuju da bi u SAD-u broj žrtava COVID-a 19 mogao biti pola miliona do kraja februara, što je više nego duplo u odnosnu na sadašnji broj žrtava, ako američke države nastave ublažavati restrikcije, prenosi CNBC.

Nošenje maski

Međutim, procjene pokazuju da bi gotovo 130.000 života moglo biti spašeno ako 95 posto populacije bude nosilo maske. Mokdadova studija objavljena je u magazinu Nature Medicine

"Želimo dati šansu sistemu javnog zdravstva i ljudima da pomognu jedni drugima kako ne bismo pretrpali naše bolnice i gubili živote", rekao je.

SAD je u subotu prijavio novi dnevni rekord sa 83.700 novih slučajeva zaraze, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins. Prethodni dnevni rekord bio je 77.300 novozaraženih.

"Nažalost, u decembru i januaru ćemo vidjeti porast broja novih zaraza, ali i smrtnih slučajeva. Promjena stila naših života može ublažiti širenje virusa", poručio je Mokdad.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.